Mijlpalen

Op 18 november 2016 was het weer tijd voor Nederlandse ‘female fronted prog’ in het Parkvilla Theater. Na A Piece Of Orpheus, Kowai, Scarlet Stories en (recentelijk) Equisa presenteerde Serious Music Alphen nu Kingfisher Sky. Ook Scarlet Stories was weer van de partij. Ze zorgden samen een volle avond stevige rock met veel hoge noten.

De avond startte met Scarlet Stories. Deze band speelde al eerder (2015) in Alphen en maakte toen veel indruk. De band, in 2012 opgericht door het duo Bram te Kamp (gitaar) en Lisette van den Berg (vocals), bracht in 2013 zijn eerste (akoestische) ep uit, getiteld ‘Scarlet Stories’. De ep kreeg veel positieve reacties van pers en publiek. De release van hun nieuwe ep ‘Resurrection’ (2015) was een goede reden om deze band weer naar Alphen te halen. En dat bleek een gouden greep. De band speelde een indrukwekkende set van een klein uur en liet horen wat ze allemaal in huis hebben.

 

 

Magisch
Lisette en Bram maakten veel indruk met het akoestische intermezzo, met onder andere een ode aan hun favoriete band Opeth (die deze avond in Tilburg speelde). Op dit soort momenten is het Parkvilla Theater een magische plek. Het wachten is nu op een volledige album van deze band en dan zullen ze zeker weer naar Alphen komen.

 

 

Mythrock
Na de pauze was het tijd voor Kingfisher Sky. Hun geschiedenis begint in 2001, als drummer Ivar de Graaf de gothic metal-band Within Temptation verlaat, die op dat moment een grote internationale doorbraak meemaakt. Ivar wil zich richten op zijn eigen muzikale weg, die hij samen met de klassiek geschoolde zangeres Judith Rijnveld ontdekt in de ‘progressive mythrock’ met veel contrasten: zowel sfeervol en hard als dromerig en rockend.
In 2007 neemt Kingfisher Sky het debuutalbum ‘Hallway Of Dreams’ op, dat zeer goed wordt ontvangen. In januari 2008 wordt de band versterkt door Maaike Peterse op cello. Eind 2010 wordt het tweede album ‘Skin Of The Earth’ uitgebracht. Na een succesvolle crowdfunding campagne gaat Kingfisher Sky aan de slag met de derde cd, ‘Arms of Morpheus’. Het album verschijnt op 24 oktober 2014, met als begeleidende single ‘King Of Thieves’.

 

 

Solide set
Ivars voorkeur voor progressieve rock en traditionele folkinvloeden zijn duidelijk terug te horen in de muziek van Kingfisher Sky. De band leverde een stevige en solide set af die een goede doorkijk gaf van hun oeuvre. Door de veelheid aan geluid die de band produceert was het soms wel zoeken naar de nuances, maar die zijn gelukkig nog goed terug te luisteren op de mooie cd’s.

Al met al weer een heel geslaagde avond met een onmiskenbare ‘female touch’. Gezien al het talent dat Nederland in dit genre rijk is (en de vele liefhebbers hiervan) kan een volgende ‘female fronted progrock’ avond niet uitblijven.