Mijlpalen

Op 26 mei 2011 vond er een heel bijzonder Serious Music Café Alphen plaats. Dit keer stond de avond in het teken van de keyboards.

De toetsenist is vaak dominant aanwezig in de (prog)rock. Hij zorgt voor sfeervolle omlijstingen, maar is vaak ook in staat klassieke/virtuoze solo-partijen te creëren. Beroemde voorbeelden zijn Tony Banks (Genesis), Rick Wakeman (Yes) en Ton Scherpenzeel (Kayak). Ze kwamen deze avond allemaal aan bod in een prachtige, gevarieerde playlist. Maar er was ook weer live-muziek. Te gast was Clemens Steenweg, de toetsenman van de progrock-band Squonk. Hij speelde bekende stukken van (bands als) UK, ELP, Genesis, Vangelis, Deep Purple, Fields en Pink Floyd en vertelde daar ook het een en ander over. Het was een boeiende en gezellige avond.

Playlist

1 Camel – First Light
Van de cd Rain Dances, 1977. Een mooie, sfeervolle song gedragen door keyboards.
Keyboards: Peter Bardens

2 IQ – Life Support
Van de cd Frequency, 2009. Misschien wel de mooiste progrock-cd van de afgelopen jaren. Weergaloze sound!
Keyboards: Mark Westworth

3 Genesis – Firth Of Fifth
Van de cd Selling England By The Pound, 1973. Voor velen de favoriete Genesis-song met een ongeëvenaard piano-intro en keyboard solo.
Keyboards: Tony Banks

4 Kayak – Relics From A Distant Age
Van de cd The Last Encore, 1976. Een meesterwerk uit Nederland met een prachtig, klassiek intro en een onvergetelijk thema op piano.
Keyboards: Ton Scherpenzeel

5 Yes – Awaken
Van de cd Going For The One, 1977. Alles wat je van keyboards mag verwachten in één magistrale song.
Keyboards: Rick Wakeman

6 Marillion – Garden Party
Van de cd Script For a Jester’s Tear, 1983. Mooie progrock-song, met prachtige keyboard-omlijsting.
Keyboards: Mark Kelly

7 Riverside – Conceiving You
Van de cd Second Life Syndrome, 2005. Progrock-sensatie uit Polen; prachtig pianothema als basis voor een sfeervolle song.
Keyboards: Michal Lapaj

8 Emerson, Lake & Palmer – Lucky Man
Van de cd ELP, 1970. Progrock-hit uit de jaren zeventig met weergaloos synthesizerwerk aan het slot.
Keyboards: Keith Emerson

9 RPWL – Three Lights
Van de cd World Through My Eyes, 2005. Duitse kwaliteit: een sfeervolle song met een prachtige keyboardsolo. Blijft boeien!
Keyboards: Yogi Lang

10 Van der Graaf Generator – Mr. Sands
Van de cd A Grounding In Numbers, 2011. Laatste werk van deze progrock-giganten. Al 35 jaar top en een heel eigen orgelsound.

11 Patrick Moraz – Rise And Fall
Van de cd Story Of I, 1976. Oud-toetsenman van onder meer Yes en Moody Blues. Dit minder bekende soloalbum is een pareltje vol dynamische, maar ook wel complexe keyboardsounds.

12 Rick Wakeman – Anne Of Cleves
Van de cd The Six Wives Of Henry VIII, 1973. Naast het werk van Yes heeft Rick ook solo een uitgebreid oeuvre (circa negentig soloalbums!). The Six Wives Of Henry VIII is zijn tweede album en volgens velen (ook) een klassieker.

13 Tony Banks – From The Undertow
Van de cd A Curious Feeling, 1979. De toetsenman van Genesis verraste iedereen met een prachtig, sfeervol soloalbum, dat hij m.i. daarna (solo) nooit meer heeft kunnen overtreffen.

14 Schicke, Fürs Und Fröling- Tao
Van de cd Symphonic Pictures, 1975. Minder bekend Duits symfonische-rocktrio dat prachtige, sfeervolle albums maakte in de jaren zeventig. Toetsenman Gerd Fürs is op zijn best op dit album.

15 Vangelis – Spiral
Van de cd Spiral, 1977. Griekse toetsenman (Evanghelos Odysseas
Papathanasiou), bekend van Aphrodite’s Child en Yes, maar ook van zijn solowerk. Spiral is een van zijn meest progressieve albums.

16 Rick Wakeman – Wired For Sound
Van de cd Cirque Surreal, 1998. Nog een keertje aandacht voor de meester. Nu wat recenter werk van het minder bekende album dat Rick voor een circus opnam.

17 Keith Emerson – When The Apple Blossoms Bloom In The Windmills Of Your Mind I’ll Be Your Valentine
Van de cd Works II, 1977. Solowerk van Keith op het album van Emerson, Lake & Palmer.

18 Jean Michel Jarre – Oxygene IV
Van de cd Oxygene, 1977. Deze Franse componist en synthesizermuzikant was ineens wereldberoemd met zijn album Oxygene, heeft inmiddels een omvangrijke discografie en treedt nog steeds op.

19 Jon & Vangelis – I Hear You Now
Van de cd Short Stories, 1980. De ijle stem van Jon Anderson (Yes) past mooi bij de elektronische klanken van Vangelis. Ze scoorden meerdere wereldhits, waaronder deze nostalgische song.

20 Richard Barbieri – All Fall Down
Van de cd Stranger Inside, 2008. Voormalig toetsenman van Japan en nu natuurlijk bekend van Porcupine Tree. Maar ook solo actief, met een herkenbare, maar niet altijd even makkelijk te doorgronden sound.

21 Kitaro – Agreement
Van de cd Dream, 2007. De Japanse componist en toetsenman Masanori Takanashi heeft een reeks van sfeervolle albums op zijn naam. Hier een van zijn weinige composities met zang (van Jon Anderson).

22 Oliver Wakeman & Clive Nolan – Run For Your Life
Van de cd Hound Of The Baskervilles, 2002. De zoon van Rick, samen met de toetsenman van Arena op een boeiend conceptalbum ontleend aan het verhaal van Sherlock Holmes. Deze song, met zang van Tracy Hitchings, wordt gezien als het hoogtepunt van het album. Voor de liefhebbers.

23 Derek Sherinian – Frozen By Fire
Van de cd Molecular Heinosity, 2009. Meesterwerkje van – volgens velen – een van de beste toetsenman van deze tijd. Derek speelde onder meer bij Dream Theater en Planet X.