Mijlpalen

Op 22 september 2017 was de aftrap van het achtste seizoen van Serious Music Alphen in het Parkvilla Theater met optredens van de nieuwe Nederlandse band Novatia en de Londense formatie The Gift.

Beide bands genieten nog geringe bekendheid en dat was te merken in de wat tegenvallende opkomst. Maar zoals dat zo vaak gaat, hebben de thuisblijvers ongelijk gekregen, want de aanwezige gasten werden getrakteerd op twee energieke en verrassende muzikale shows.

Novatia
Novatia was de vervanger van de band Silhouette, die vanwege droevige privéomstandigheden niet in staat was om deze avond te komen spelen. Dat Novatia op het allerlaatste moment wilde inspringen, werd zeer gewaardeerd door de organisatie en het publiek. Novatia is het geesteskind van Ingmar Kops (synth en piano), Joep Selen (zang), Joost Lobbes (drums), Fabian van Dijk (bas) en Rindert Bul (elektrische en akoestische gitaar). Na jaren in verschillende prog/metalbands gespeeld te hebben, waren ze toe aan iets nieuws. Dat werd (zeer toepasselijk) Novatia. Ze spelen vanuit het hart en proberen een goede balans te vinden door de muziek zowel interessant als toegankelijk te houden. Hun teksten hebben een lichtvoetige, positieve inslag, waarmee de band een alternatief wil bieden in een prog-genre dat wordt gedomineerd door donkere en zware ondertonen.

 

 

Bloedstollend
Novatia maakte indruk met hun melodieuze songs, die geplaatst kunnen worden tussen rock, pop, jazz, funk en (neo)prog. De band speelde tracks van de reeds uitgebrachte EP’s ‘Remind You Of Yourself’ (2015) en ‘Reflection Of Thoughts’ (2016) en van hun nieuwe EP ‘Flow’ die in november 2017 uitkomt. Novatia speelde ook al in 2016 bij Serious
Music Alphen en was toen nog maar net begonnen; met hun optreden lieten ze zien dat ze het afgelopen jaar enorm gegroeid zijn. De omschrijvingen uit de pers (‘een progband met een geweldige eigen stijl en een rijk arsenaal aan bloedstollende melodieën, maar ook met de vaardigheden en houding om dit over te brengen’) bleken terecht te zijn. Met hun optreden hebben ze zeker weer nieuwe fans gevonden. Ook Novatia had genoten van het optreden, maar vertrok snel uit het Parkvilla Theater voor een tweede optreden elders.

The Gift
Na de pauze was het tijd voor The Gift. Tot voor kort werd deze band in de progrock-wereld nog als een ‘goed bewaard geheim’ gezien. In 2006 verscheen hun goed ontvangen eerste album ‘Awake And Dreaming’, maar daarna werd het stil rond de band. Een paar jaar geleden heeft de band echter de draad weer opgepakt. Het lang verwachte tweede album ‘Land Of Shadows’ verscheen in 2014. Het is een indrukwekkende muzikale reis met indrukwekkende songs, waaronder het epische ‘The Comforting Cold’, een nummer over een bijna-doodervaring. Geen lichte kost dus, maar dat wil de band ook niet. Na een heruitgave van het eerste album brak de band in West-Europa door en werd de roep om een nieuw album sterker. In oktober 2016 verscheen het album ‘Why The Sea Is Salt’. Versterkt met Gabriele Baldocci, een bekende klassieke pianist, en met gitarist ‘van het eerste uur’ Leroy James aan boord, wist de band zijn muziek naar een nieuw niveau te tillen.

 

 

Theatraal
The Gift wordt nu tot de voorhoede van de Engelse progressieve rock gerekend en dat maakten ze helemaal waar met hun zeer gevarieerde optreden in het Parkvilla Theater. Frontman en zanger Mike Morton voelde zich helemaal thuis en wist de boodschap van de songs, een mooie mix van de drie albums, goed over te brengen met een indringende en theatrale performance. Soms zeer uitbundig, zoals in het epos ‘Fountains Of Ash’, maar ook ingetogen en bijna intiem in bijvoorbeeld ‘The Tallest Tree’. De band, met ook nog Stefan Dickers op bas, Neil Hayman op drums en Dave Lloyd op (lead-)gitaar, bleek uitstekend op elkaar ingespeeld, waarbij Gabriele volop de ruimte kreeg op zijn genialiteit op de keyboards te etaleren. Na het optreden was iedereen positief verrast over The Gift. Er werd nog lang nagepraat met elkaar en de sympathieke bandleden.

 

 

Al met al was het een heel mooie avond waarop de aanwezige gasten met Novatia en The Gift weer twee nieuwe bands hebben ontdekt. En dat is wat Serious Music Alphen beoogt: een podium bieden aan bands van dit niveau, die daarmee een nieuw publiek kunnen bereiken. Ook dit seizoen valt er wat dat betreft weer veel te beleven bij Serious Music Alphen.