Mijlpalen

Op zaterdagavond 27 oktober 2018 maakte Serious Music Alphen het podium van Parkvilla Theater vrij voor een avondvullend optreden van Anima Mundi, de progrock-band uit Cuba.

Na hun succesvolle optreden in 2016, dat in het teken stond van hun album ’I, Me, Myself’, kwam Anima Mundi terug naar Nederland/Alphen aan den Rijn met een show waarin ze hun nieuwe album presenteerden, dat in september 2018 werd uitgebracht. Het door fans en pers enthousiast ontvangen album kan worden gezien als een vervolg op het vorige album. Het bevat de nodige muzikale experimenten en (wederom) jazzelementen (sax en trompet).

 

 

Anima Mundi (Latijn voor ‘ziel van de wereld’) bestaat al ruim twintig jaar en timmert sinds 1996 stevig aan de weg met prachtige albums en lange, zeer bevlogen optredens. Dit is heel bijzonder, want het is in het (nog altijd) gesloten Cuba niet makkelijk voor een rockband om te overleven. Daarnaast mag de band maar enkele weken per jaar naar het buitenland om optredens te verzorgen. Ondanks deze beperkingen heeft de band een zeer hoog niveau bereikt en een trouwe schare fans opgebouwd.

Experimenteel
In (weer) een goed gevuld theater lieten bandleider en gitarist Roberto Diaz, Virginia Peraza (toetsen), Yaroski Corredera (bas), Marco Alonso (drums en saxofoon) en Aivis Prieto (de nieuwe zanger) deze avond weer horen hoe geweldig progressieve rock met Cubaanse invloeden klinkt. In de eerste set stond het nieuwe album ‘Insomnia’ centraal. De muziek van dit album is duidelijk experimenteler dan de vorige albums. Van de toeschouwers die ‘Insomnia’ nog niet kennen werd dus het nodige gevraagd om deze complexere songs te volgen. Gelukkig bevat het album ook wat toegankelijker songs (zoals het zeer sfeervolle ‘The Hunter’) waarop zanger Alvis (overigens stevig ziek, met hoge koorts) liet horen hoe goed zijn stem bij de muziek van Anima Mundi past. Ook bevatte de set nog twee songs van voorganger ‘I, Me, Myself,  waaronder het prachtige ‘Somewhere’.

 

 

Staande ovatie
Na de pauze opende de band met ‘Dream Child Behind The Mask’ van het album ‘The Lamplighter’: een krachtig begin van de zeer indrukwekkende tweede set, waarin de nog ontbrekende nummers van ‘Insomnia’ werden gespeeld, plus nog twee stukken van ‘I, Me, Myself’ en het indrukwekkende ‘Time to Understand’ van het oudere album ‘The Way’. Na een staande ovatie sloot de band het concert spetterend af met ‘Cosmic Man’ van datzelfde album.

 

 

In de foyer was er veel om over na te praten (met de bandleden), maar de conclusie was eensluidend: een show op hoog niveau van een heel bijzondere groep muzikanten! Met de toezegging dat de band zeker terugkeert naar Alphen aan den Rijn tijdens hun volgende tour (over twee jaar) vertrok de band naar hun laatste optreden van de Europese tour, waarna ze weer naar Cuba zullen terugreizen.