Mijlpalen

Op 20 mei 2016 dompelde Serious Music Alphen het Parkvilla Theater onder in Latijns-Amerikaanse sfeer: Anima Mundi, een progrock-band uit Cuba, verzorgde een avondvullend concert.

Bij deze gelegenheid presenteerde de band de nieuwe cd ‘I, Me, Myself’, waarvan de release op 28 april 2016 in Havana plaatsvond. Dit concept-album over ‘Moeder Aarde’ maakte direct veel indruk. Aansluitend op de release volgde eerst een aantal optredens in Cuba en half mei reisde de band af voor de tour door onder andere Nederland, UK en Duitsland.

Energiek
Veel fans, maar ook veel nieuwsgierigen waren aanwezig en verheugden zich op het (traditioneel lange) optreden van de band. En dat bleek terecht, want de band maakte grote indruk met een energiek en zeer gevarieerd optreden van bijzonder hoog niveau. De (altijd goede!) atmosfeer, maar ook de goed verzorgde geluidstechniek (door Steven Loos van Eventco) van het Parkvilla Theater haalde het beste in de band(leden) naar boven. Bandleider Roberto Diaz met de vele sounds op zijn gitaren, Virginia Peraza met haar wervelende toetsenspel, Yaroski Corredera met zijn strakke baslijnen, de nieuwe zanger Michel Bermudez met zijn zuivere, hoge vocalen die al jaren lijkt mee te doen in de band en vooral ook drummer Marco Alonso die de band (en het publiek) voortdurend opstuwde met zijn energieke spel en ook nog de show verrijkte met enkele scheurende saxofoonsolo’s.

 

 

Springlevend
Het optreden maakte onderdeel uit van de jubileum-tour in het kader van het 20-jarige bestaan van de band. Anima mundi (Latijn voor ‘wereldziel’) is de etherische geest waarvan volgens sommige antieke filosofen alles in de wereld doordrongen zou zijn. Voor muziekliefhebbers is het echter de Cubaanse progrock-formatie die sinds 1996 stevig aan de weg timmert met prachtige albums en bevlogen optredens. Dit is heel bijzonder, want het is in het gesloten Cuba niet makkelijk voor een rockband om te overleven. Zo is er in de (staats)media zeer weinig aandacht voor rockmuziek, zeker niet voor die met buitenlandse invloeden, omdat dit door de overheid ook nog wordt gezien als een gebrek aan ‘vaderlandsliefde’. Ondanks dit alles is de band springlevend. Met hun derde album ‘The Way’ uit 2010 nestelde de band zich aan de top en in 2011 was de eerste Europese tour een feit. In 2013 verscheen het album ‘The Lamplighter’, dat ook weer zeer goed ontvangen werd door de vakpers en het publiek. En nu dus het nieuwe album, dat helemaal werd gespeeld.

 

 

Toekomstmuziek
Na twee sets en ruim twee uur was de show voorbij. Er werd nog lang nagepraat met de bandleden en veel bezoekers scoorden een gesigneerde cd van de band. De bandleden zeiden zeer genoten te hebben van het publiek én van het Parkvilla Theater en beloofden zeker terug te komen tijdens hun nieuwe tour. Tot dan moeten we het doen met de herinnering aan deze avond, de mooie cd’s van de band en dit mooie vooruitzicht.

Zie ook Persberichten voor de recensie van Progwereld.