Mijlpalen

Het jaar 2020 is het jaar waarin Serious Music Alphen zijn tienjarig jubileum viert. In de eerste show van dit jaar ging Serious Music Alphen terug in de tijd met de nieuwe theatershow van de Britse formatie The Book Of Genesis.

The Book Of Genesis is een Engelse band die niet alleen de muziek, maar ook de theatrale kant van de wereldberoemde symfonische rockband Genesis doet herleven. Daarbij ligt de focus op de jaren zeventig, toen de band met zanger Peter Gabriel – later Phil Collins – en gitarist Steve Hackett furore maakte met albumklassiekers als ‘Foxtrot’, ‘Selling England By The Pound’, ‘The Lamb Lies Down On Broadway’ en ‘A Trick Of The Tail’.

 

 

Uitverkocht
The Book Of Genesis trad eerder (in 2018) al met veel succes op in Parkvilla Theater, maar toen de kans zich voordeed om de band nog een keer naar Alphen te halen was er geen twijfel: kun je het jubileumjaar mooier openen dan met de muziek van de grondleggers van de symfonische rock? Ook deze avond was Parkvilla Theater weer tot de laatste stoel uitverkocht. En ook nu kwam iedereen weer volledig aan zijn trekken: de band speelde een heerlijke set met de beste songs van Genesis uit de ‘gouden periode’ van de band in de jaren zeventig.

 

 

Eregast
De avond werd geopend door (eregast) Richard Macphail, de manager van Genesis in de vroege jaren zeventig. Hij heeft zijn herinneringen aan die tijd vastgelegd in zijn boek ‘My book of Genesis’, dat een voorwoord van Peter Gabriel bevat en volstaat met boeiende verhalen over (de ‘helden’ van) de Genesis. Dit bijzondere boek was deze avond te koop en velen gingen met een gesigneerd exemplaar naar huis.

 

 

Pure theatrale rock
In 2018 trad The Book of Genesis op met hun voormalige zanger Mike Morton (bij Serious Music een ‘oude’ bekende als frontman van de symfonische rockband The Gift) omdat de huidige zanger, Nigel Betteridge, kampte met zijn gezondheid. Gelukkig is Nigel weer helemaal hersteld en liet hij deze avond horen dat hij zowel de vocalen van Peter Gabriel als Phil Collins heel overtuigend kan vertolken. Met zijn wit geschminkte gezicht, pruik, zwarte jumpsuit, jassen, maskers en verhalen zette Nigel in de eerste set een heel overtuigende Peter Gabriel neer. Pure theatrale rock; zo moet Genesis er in de vroege jaren zeventig hebben uitgezien en hebben geklonken.

 

 

Nostalgische ervaring
Na de pauze kwam hij geheel naturel en in het wit gekleed het podium op als leadzanger Phil Collins en bracht hij vertolkingen van Genesis-songs zoals die op het legendarische live-album ‘Seconds Out’ te horen zijn. Het was niet alleen zijn uiterlijke metamorfose, ook qua stemgeluid kwam Nigel goed in de buurt van Phil. En omdat de band het specifieke (warme) geluid van Genesis zo goed benadert, is het luisteren naar The Book Of Genesis een heerlijke nostalgische ervaring.

 

 

Tijdloos
De show van ruim 2,5 (!) uur vol met Genesis-klassiekers was daarom zeer indrukwekkend. Iedereen kon naar hartenlust zijn eigen hoogtepunten kiezen uit de uitgebreide collectie songs (zie bijgevoegde setlist). Na afloop was iedereen erg enthousiast. Men was het erover eens dat The Book Of Genesis er heel goed in slaagt om de tijdloze muziek van Genesis levend te houden.