Mijlpalen

  • 18
    okt
    2019
    Alphen aan den Rijn, Nederland
    Parkvilla Theater

Op vrijdag 18 oktober 2019 verwelkomde Serious Music Alphen de nieuwe Engelse band ‘Cairo’ van Rob Cottingham. Cottingham is bekend als de toetsenman van Touchstone en Captain Blue, zijn soloprojecten.

Cottingham koos voor een band met muzikanten uit zijn omgeving, die met hem in zijn studio in Milton Keynes kunnen jammen en zich helemaal kunnen focussen op Cairo. In tegenstelling tot de redelijk abstracte muziek en teksten die Rob voor Touchstone heeft geschreven, gooit hij het bij Cairo over een andere boeg, meer menselijk met veel ‘heart and soul’. Het debuutalbum van de band, ‘Say’ (2016), is met veel enthousiasme ontvangen. Het centrale thema is de ‘schaduwmoordenaar’, waarmee het album (in het nummer ‘Shadow’) ook opent. Daarna verandert het langzaam naar hoe de mensheid met elkaar verbonden kan raken, indien men dat ook echt wil. Een album met een positieve boodschap dus. Volgens Progwereld is het album ‘een ware belevenis voor de liefhebbers van toetsen, pakkende gitaarriffs programmering, aangevuld met elektronische sequels en akoestische gitaar en piano’.

Debuut
Met al deze mooie woorden waren de verwachtingen hoog gespannen voor het concert in Parkvilla Theater. Het was ook spannend voor de band, want ze hadden al even niet meer opgetreden. Bovendien was deze avond het live debuut van de nieuwe zangeres Sarah Bayley, die niet alleen de solo’s maar ook de (voor de band kenmerkende) samenzang met Rob voor haar rekening moest nemen. In het eerste deel van het concert verzorgde de band (zoals Rob het duidde) ‘het eigen voorprogramma’, met nummers van Touchstone en zijn soloalbum ‘Back Behind The Orchard Tree’, een heruitgave van zijn eerste soloalbum uit 2002. Tijdens deze korte set bleek duidelijk dat de band er nog even in moest komen en dat dit materiaal minder ‘eigen’ was.

 

 

Veel variatie
Na de pauze kwam de band terug als de ‘hoofdact’ Cairo (met andere kleding). Naarmate het concert vorderde, kwam de band steeds meer ‘los’; dat was zeker ook te merken aan Sarah, die met deze songs een prominentere rol kon opeisen, met onder andere mooie solovertol-kingen van ballads als ‘Back To The Wilderness’. Het album ‘Say’ stond uiteraard centraal in deze set, waarin ook ruimte was voor de enkele nieuwe songs die op het tweede album zullen terugkomen. Onder
leiding van Rob liet Cairo horen dat de band een heel wisselend repertoire aankan, van stevige progressieve stukken tot degelijke (geprogrammeerde) songs met subtiele duozang en enkele meeslepende ballads. Deze variatie leverde vele mooie momenten om van te genieten (‘voor elk wat wils’), maar haalde af en toe ook de vaart uit het optreden. Het concert werd afgesloten met een (gewaagde) toegift: een eigen versie van het nummer S.O.S. van Abba uit 1975 (een ‘guitly pleasure’ van Rob uit zijn vroege tienertijd). Zo werd het een boeiende muzikale avond, waarin de vele muzikale dimensies van Rob volop aan bod kwamen.

 

 

NB: Lees voor een nadere kennismaking met Rob Cottingham en zijn ideeën over Cairo het interview dat Rob in 2016 had met Progwereld.