Mijlpalen

Op zondag 26 juli 2020 gaf gitarist Eddie Mulder een prachtig soloconcert bij Serious Music Alphen. Zijn collega-gitarist Erik Bandt verzorgde het voorprogramma.

Ook Serious Music Alphen moest alle concerten voor het voorjaar 2020 laten vervallen vanwege de coronamaatregelen. Dat was wel een bittere pil, want Serious Music had een boeiend programma uitgewerkt ter ere van het tienjarig jubileum. Nu de coronamaatregelen enigszins versoepeld zijn, start Serious Music Alphen weer met concerten in het Parkvilla Theater. Dit worden kleinere, intieme concerten, waarbij wordt uitgegaan van het protocol dat Parkvilla heeft uitgewerkt op basis van de nu geldende richtlijnen.

Voor de ‘zomerweken’ van Parkvilla verzorgt Serious Music twee (extra) concerten op de ‘cultuurzondagen’ (vanaf 16.00 uur). Oorspronkelijk was het idee om hiervoor een buitenpodium te gebruiken, maar het bleek te lastig om dit goed geregeld te krijgen en daarom werd toch besloten om het optreden ‘gewoon’ in de theaterzaal te laten plaatsvinden. En dat pakte juist voor het eerste concert heel goed uit, want de optredens van de gitaristen Erik Bandt (voorprogramma) en Eddie Mulder kwamen in de stille en akoestisch goed klinkende zaal helemaal tot hun recht.

 

 

Erik Bandt
Erik Bandt, regionaal bekend als gitarist van de (onlangs gestopte) band Venhill, trapte de middag af. Het was zijn solodebuut op het podium en dat ging hem heel goed af. Met met een sfeervolle, ingetogen set van bekende gitaarsongs, waaronder een fraaie vertolking van ‘Albatros’, een eerbetoon aan de vorige dag overleden Fleetwood Mac-oprichter/ gitarist Peter Green, wist hij het publiek voor zich te winnen.

 

 

Eddie Mulder
Daarna was het de beurt aan Eddie Mulder. Hij speelt al vijftig jaar
gitaar, zowel akoestisch als elektrisch. Naast zijn werk als docent, sessiemuzikant en gitarist bij progressieve rockbands als Flamborough Head, Trion en Leap Day maakt Mulder ook (goed ontvangen) solo-
albums met eigen composities. Zijn laatste (zesde) werk is ‘Beyond the Eye’, dat recentelijk (juni 2020) is verschenen. In twee sets bracht Eddie een doorsnede van zijn soloalbums, aangevuld met stukken van de genoemde bands. Hij speelde alle songs op zijn bijzondere akoestische
gitaar, een precisie-instrument dat is gebouwd door de Ierse gitaarbouwer Dermot McIllroy, waarover Eddie vertelde dat de bijzonder warme en rijke klanken van deze gitaar hem volop blijven inspireren tot nieuwe songs. Er liggen al weer vele stukken klaar en nieuwe albums zullen zeker volgen.

 

 

Slotakkoord
Aan het einde van zijn set speelde Eddie de (niet op de cover genoemde) extra track van zijn laatste album (een ‘hidden song’ dus) samen met Erik. Hoewel beiden elkaar pas die middag hadden ontmoet, was hun samenspel fraai en dat leverde een prachtig slotakkoord van deze geslaagde middag. Waarmee ook werd aangetoond dat het protocol van het Parkvilla (met maximaal 60 stoelen) goed uitvoerbaar is en sfeervolle concerten mogelijk maakt.