Mijlpalen

Serious Music Alphen heeft een sterke band met de progressieve rock, maar verlegt graag de muzikale grenzen. Zo werd op vrijdag 1 februari 2019 ruimte gegeven aan ‘slowcore’. Dit genre kenmerkt zich door meeslepende songs in een lagere versnelling, vol emoties en diepgang. Er waren twee bands uitgenodigd, die worden gezien als de beste in Nederland in dit genre op dit moment: Downriver Dead Men Go en The Fire Harvest.

Door verdrietige omstandigheden moest de band The Fire Harvest helaas op het allerlaatste moment afzeggen. Maar gelukkig werd het singer-songwriter duo Helena Halll bereid gevonden om deze avond als vervanger op te treden.

 

 

Emotionele reis
Helena Hall bestaat uit Talitha Holl (piano/zang) en Ruben van Kruistum (cello en vele andere instrumenten). De laatste kennen we van Mayra Orchestra, met wie het duo heeft samengewerkt bij hun debuutalbum ‘Songs For The Peninsula’ dat eind 2018 werd uitgegeven. Het duo verraste het publiek met hun intieme, maar sprankelende songs en eigen sound. Een mooie reis door alle emoties: van verdriet tot blijdschap, van rancune tot verrukking. Het werd meer dan alleen een mooie opwarmer voor Downriver en een warm applaus was dan ook de terechte beloning.

 

 

Sfeervolle soundscapes
Na de pauze was het tijd voor Downriver Dead Men Go (DDMG). Dit is een post-rockband uit Zuid-Holland, ontstaan in 2009 als zijproject van de alternatieve rockband Caitlin. De band richt zich op melancholische, introspectieve muziek waarin beleving voorop staat. De lang uitgespon-nen nummers worden gekenmerkt door een experimentele liedjes-structuur, met soundscapes opbouwend naar een climax. In 2015 werd het debuutalbum ‘Tides’ uitgebracht, eerst in eigen beheer en later (2016) onder Freia Music. In maart 2018 is het tweede album ‘Depar-tures’ uitgebracht. De recensies zijn lovend. Progwereld bijvoorbeeld: ‘Het album leent zich uitstekend voor een relaxed avondje muziek lui-steren, wellicht met een goed glas binnen handbereik. De recensie van ‘Tides’ eindigde met ‘veelbelovend’. ‘Departures’ maakt deze belofte meer dan waar. Wat een fraaie, sfeervolle plaat!’ De prog-liefhebbers zijn verdeeld over DDMG en er blijkt geen tussenweg te zijn: je houdt ervan en gaat er helemaal in mee of je vindt het (helemaal) niets.

 

 

Opgeblazen
In het sfeervolle Parkvilla Theater kwam de band uitstekend uit de verf door de mooie melodieuze sound, de ingetogen, maar indrukwekkende diepe zang (van Gerrit Koekebakker) en de (verstilde) beelden die de muziek versterken. Een heerlijk concert met een lang applaus! Een toegift zat er echter niet meer in omdat Gerrit zijn gitaarversterker in de finale van het laatste nummer (het epische ‘Uncertainty’) letterlijk had opgeblazen. De reacties van het publiek waren na afloop voorspelbaar: wie zich kon laten meeslepen door de band had een heerlijke avond gehad en voor wie dat niet kon was het best een lange zit geweest (met stil verlangen naar de progrock-concerten die komende maanden gaan komen). Een bijzondere avond dus, die Serious Music Alphen weer als een memorabele mijlpaal kan bijschrijven.