Mijlpalen

Op zondag 4 oktober 2020 presenteerde gitarist Jurgen Burdorf zijn nieuwe (vierde) album ‘Rhombus’ in Parkvilla Theater. De op het Amsterdamse conservatorium geschoolde gitarist is een veelgevraagde sessiemuzikant, maar zijn passie ligt in zijn zelfgeschreven nummers met de voor hem kenmerkende sound waarin jazz, rock en Americana terug te horen zijn.

Jurgen Burdorf trad op 30 november 2018 met zijn band op tijdens het eerste jazzrock/fusion event van Serious Music Alpen en maakte toen veel indruk met zijn uitstekende optreden, dat hem een ovationeel applaus opleverde. Ruim een half jaar daarvoor, in maart 2018, was Burdorfs derde album, ‘Picking Up Steam’, verschenen. Het bouwde voort op de goed ontvangen voorgangers ‘Opening Lines’ (2016) en ‘Straight Up Guitar’ (2017). Op ‘Rhombus’ zet Burdorf nog een tandje bij. Door de zeeën van tijd die ontstonden door de corona-ontwikkelingen van afgelopen voorjaar, is het nieuwe album rijk en gevarieerd geworden en is Burdorfs zeggingskracht als gitarist en componist alleen maar toegenomen.

Spannend
Het werd aan het begin van de week nog even spannend toen de regering nieuwe coronamaatregelen bekend maakte en het maximale aantal bezoekers van evenementen op maximaal dertig vaststelde. Gelukkig heeft Parkvilla Theater een goed protocol en kreeg het ont-heffing van deze algemene maatregel van de gemeente. Daarmee kon de releaseparty van Burdorf gewoon doorgaan.

 

 

Gedisciplineerd
Nadat de ruim veertig bezoekers zorgvuldig naar hun plaatsen waren geleid, kon het concert beginnen. Na twee ‘opwarmertjes’ speelden Burdorf en zijn band, met daarin toetsenist Tico Pierhagen, bassist Hugo den Oudsten, drummer Willem Smid en – voor het eerst ook live aanwezig – percussionist Gijs Anders van Straalen, het nieuwe album integraal. Na de ‘officiële’ presentatie van de cd was er in laatste deel van het concert ruimte voor een aantal ‘oudere’ songs met een wat meer ingetogen karakter. De goed op elkaar ingespeelde band speelde de songs vol overgave, maar ook zeer gedisciplineerd, wat zeker bijdroeg aan de hoge geluidskwaliteit die geluidstechnicus Steven Loos (wederom) wist te realiseren.

 

 

Na afloop gingen de bezoekers rij voor rij de zaal uit, om – getooid met mondkapje – in de foyer een gesigneerd exemplaar van de nieuwe cd te kopen bij Burdorf. Ondanks de kleinere schaal werd het concert hoog gewaardeerd en werd de hoop gedeeld dat de voor de komende maanden geplande concerten ook door mogen gaan.