Mijlpalen

Op vrijdag 4 oktober 2019 bracht Serious Music Alphen weer een Italiaanse progrockband naar Parkvilla Theater: Mad Fellaz. Dit is een Italiaanse band afkomstig uit Bassano del Grappa (Vicenza), die in 2010 is opgericht.

Mad Fellaz maakt originele muziek, geïnspireerd op de ‘grote’ symfoni-sche rockbands uit het verleden (zoals King Crimson, Yes, Genesis, Gentle Giant, Banco del Mutuo Soccorso, Jethro Tull), maar ook op de progressieve bands die nu toonaangevend zijn, zoals Opeth, Porcupine Tree, Tool, Beardfish en andere. Alhoewel Mad Fellaz zijn wortels dus heeft in de progressieve rock, verkent de band graag andere stijlen, zoals rock, blues, fusion, jazz, classical, metal, latin en tribal. Dit alles met het doel originele muziek te maken met een ‘strong personality’. De kernbezetting vanaf 2010 bestaat uit: Paolo Busatto (gitaar), Marco Busatto (drums), Carlo Passuello (bas), Enrico Brunelli (toetsen, synth), Rudy Zilio (blaasinstrumenten, synth), Lorenzo Todesco (percussion). Luca Brighi (zang) and Ruggero Burigo (gitaar) voegden zich in de lente van 2017 bij de band. In 2019 trad ook akoestisch gitarist Davide Baratto toe.

Meesterwerk
Mad Fellaz bracht tot nu twee albums uit: ‘Mad Fellaz’ (2013) en ‘Mad Fellaz II’ (2016). Begin dit jaar verscheen ‘Mad Fellaz III’. De band wilde hiermee een nieuwe stap zetten en pakte flink uit met nieuwe ideeën, klassieke instrumenten, zoals viool, cello, hobo en de Franse hoorn, en producer Fabio Trentini (die onder meer gewerkt heeft met grote bands als Le Orme). Het resultaat mag er wezen: de band is er terecht trots op en noemt dit hun ‘meest progressieve en volwassen album’ tot nu toe.
Progwereld is zeer positief en vat het mooi samen: ‘De muziek op het album is zeer gevarieerd zodat je, wanneer je in de muziek op zoek gaat naar referenties, eigenlijk continu op een verkeerd been wordt gezet. Naast de voor het genre gebruikelijke gitaren en toetsen wordt de voorgrond ook met regelmaat ingenomen door dwarsfluit of saxofoon. De tempowisselingen zijn niet van de lucht en bij vlagen is er sprake van bijzonder interessant trommelwerk. Daarbovenop is het album ook nog eens mooi geproduceerd.’

 

 

Primeur in Nederland
Na een reeks succesvolle promotieconcerten in Italië ging de band nu (voor het eerst) de grens over en Serious Music Alphen was er trots op deze bijzondere band de kans te geven om ook in Nederland vaste voet aan de grond te krijgen. Gezien de onbekendheid van Mad Fellaz en het feit dat hun muziek niet makkelijke in een (prog)hokje te plaatsen valt, was het nog we even zoeken naar het publiek voor deze band. Maar het theater was toch mooi gevuld om de band welkom te heten. De aanwezigen werden niet teleurgesteld. Integendeel: de 9-koppige band maakte vanaf het begin meteen grote indruk met hun vakkundig en gepassioneerd gespeelde muziek, waarbij de grote variatie in stijlen, tempowisselingen en thema’s de volle aandacht opeiste.

 

 

Hoog niveau
De goed ingespeelde band, met topgitaristen Paolo (de leider van de band) en Ruggero (‘de professor’) als blikvangers en de veelzijdige vocalist Luca als dirigent, haalde een heel hoog niveau. Gaandeweg de eerste set, die vooral in het teken stond van het nieuwe album, besefte het publiek dat er deze avond in Parkvilla iets bijzonders aan het gebeuren was en dat men misschien wel een van de beste concerten van Serious Music in Parkvilla aan het beleven was. Na de pauze pakte de band (en het publiek) de draad snel weer op met songs van het tweede album, een nieuwe song en een verrassende cover van de Allman Brothers-band klassieker ‘Whipping Post’ (uit 1969). Als toegift pakte de band nog een keer uit met het lange nummer ‘Blood Pressure’ van het tweede album.

Zo werd het een gedenkwaardige avond in Parkvilla, waar de band stapels cd’s en vinyl wist te verkopen aan de bezoekers. Met de aankondiging dat album IV in de maak is en dat Mad Fellaz (eind volgend jaar) graag weer naar Alphen komt om dat met ons te delen namen we afscheid van deze bijzondere band. We zijn nu al benieuwd naar het vervolg.