Mijlpalen

Op vrijdag 23 september 2016 bereikte Serious Music Alphen een nieuwe mijlpaal: het 50e liveconcert sinds de start in 2011. Dat werd op een zeer toepasselijke manier gevierd met een dubbelconcert van de bands die als hoofdacts optraden bij de twee eerste Serious Music Events in 2011 en 2012: Mangrove en Knight Area.

Beide bands worden al jaren tot de top van de Nederlandse progressieve rock gerekend en hebben ook internationaal een grote schare fans en een sterke (live)reputatie opgebouwd. Dit dubbeloptreden was op zich ook een primeur: niet eerder stonden deze twee bands samen geprogrammeerd.

Mangrove
Mangrove, de Nederlandse band uit de omgeving van Apeldoorn, speelt progressieve rock, maar grijpt daarbij voornamelijk terug op de symfonische rockmuziek van de jaren zeventig. Na enkele in eigen beheer uitgegeven albums drong de band met ‘Facing The Sunset’ (2005) door bij het symfo-publiek. Een volgende stap zette de band met het zeer goed ontvangen album ‘Beyond Reality’ (2011). De band treedt regelmatig op in het circuit van de progressieve rock in binnen- en buitenland.

 

Nu was Mangrove dus weer terug in Alphen als eerste act van het zevende event. Het publiek werd getrakteerd op een zeer verzorgd optreden waarbij, naast bekende songs, ook veel nieuw materiaal werd gespeeld. Die nieuwe songs zijn al opgenomen; het wachten is nu op verschijnen van de cd van de band die in Alphen iedereen (weer) wist te overtuigen van hun kwaliteiten.

Knight Area
Daarna was het de beurt aan Knight Area. Deze band is aanvankelijk begonnen als een soloproject van (toetsenist) Gerben Klazinga. Na het verschijnen van debuutalbum ‘The Sun Also Rises’ (2004) besloot Gerben een band te vormen, met progressieve rock als basis. In 2007 verscheen het tweede album ‘Under A New Sign’ en in de jaren daarna de fraaie albums ‘Realm Of Shadows’ en ‘Nine Paths’. Deze laatste albums stonden centraal tijdens het optreden van de band op het tweede Serious Music Event in 2012.


Daarna traden gitarist Mark Bogert en bassist Peter Vink (ex-Q65, Finch, Ayreon) toe tot de band. Met hen werd een stevigere, vollere sound gezocht, die te beluisteren valt op de EP ‘Between Two Steps’, die eind 2012 verscheen. Met deze nieuwe bezetting maakte de band grote indruk op het vierde Serious Music Event in september 2014. In oktober van dat jaar werd het vijfde studio-album ‘Hyperdrive’ uitgebracht. Daarmee toerde de band met veel succes in binnen- en buitenland.

Primeur
Inmiddels is het nieuwe album ‘Heaven And Beyond’ klaar. Het publiek van Serious Music Alphen kreeg de primeur om alle nummers van dit nieuwe album, dat begin 2017 zal verschijnen, te horen. Het enthousiaste publiek kon het zeer energieke en stevige optreden van de band en hun nieuwe materiaal goed waarderen, al verlangden sommige (oudere) fans terug naar het meer symfonische materiaal van de eerdere albums.


Pas ver na middernacht werd het stil in het Parkvilla Theater. Aan de bar konden de gasten terugzien op een zeer geslaagd event en alvast wat fantaseren over de achtste editie in 2017.

Zie ook Persberichten voor de recensie van Progwereld.