Mijlpalen

Op vrijdagavond 7 juni 2019 sloot Serious Music Alphen het voorjaarsprogramma af met een optreden van Robby Valentine en zijn band. Na zijn succesvolle optreden in 2015 met zijn ‘Bizarro World’ tour én een Queen tribute was hij nu terug met een gevarieerde show die in het teken stond van zijn nieuwe, in de zomer van 2018 verschenen, album ‘The Alliance’.

Robby Valentine scoorde met zijn debuutsingle ‘Over And Over Again’ begin jaren ’90 een gigantische hit. Zijn debuutalbum leverde hem een Zilveren Harp op, evenals een succesvolle carrière in Japan. Robby bracht een indrukwekkende reeks cd’s uit, waarvan de laatste vooral in Japan succesvol waren. Na de release van zijn ook in Nederland goed ontvangen studioalbum ‘Bizarro World’ in 2014 en de daaropvolgende Bizarro World-tour, bleef het een tijdje stil rondom de multi-instrumentalist. Na eerst gekampt te hebben met een writer’s block, werd Valentine in 2016 getroffen door een ernstige ooginfectie waarbij hij een flink deel van zijn gezichtsvermogen verloor. Dit persoonlijke leed zette Robby weer op het muzikale spoor waar hij lang naar op zoek was geweest. Het resultaat is het volledig zelf ingespeelde nieuwe album ‘The Alliance’, dat uitkwam op 16 juni 2018. Een heel gevarieerd rockalbum met de herkenbare Valentine-sound.

 

 

Stadionrock
Robby speelt zijn shows het liefst in één set, maar had voor het theater de show in twee delen geknipt, zodat er tijd was voor een korte pauze. Dat was wel nodig, want de show duurde in totaal ruim 2,5 uur. Het ruime podium van het sfeervolle theater past goed bij de energieke en beweeglijke Robby Valentine en zijn vijfkoppige band, met onder meer gitarist Paul Coenradi en vocalisten Maria Catharina en Jan Willem Ketelaers (sinds eind vorig jaar de zanger van Knight Area). Terwijl verderop in Alphen het Zomerspektakel (met Level 42) was geopend in de stromende regen, nestelden de gasten zich in hun comfortabele stoelen voor de show van Valentine. Deze werd geopend met ‘Alliance Theme’, gevolgd door ‘Judgement Day’ en ‘Sons Of America’, anthem-achtige stadionsongs waarvan er meer voorkomen op het nieuwe album.

 

 

Pianovirtuoos
Daarna ging Robby terug in de tijd met een aantal oudere songs, waaronder het indrukwekkende ‘Dear Dad’, een prachtige ode aan zijn vader (van zijn zesde album ‘Believing Is Seeing’ uit 2000). Na de nieuwe song ‘Radio Police’ (een extra track op de recent verschenen single ‘Master Of Our Minds’) testte Robby Valentine zijn pianovirtuositeit op het (complexe) pianostuk ‘Flight Of The Bumblebee’ (van componist Nikolai Rimsky-Korsakov). Na twee pogingen staakte hij deze (schijnbaar onmogelijke) klus, om hem aan het eind van de tweede set alsnog succesvol tot een einde te brengen. Na het catchy ‘Soldiers Of Light’, de eerste single van het nieuwe album, was het tijd voor de break.

 

 

Wervelende show
Na de pauze bracht de band het energieniveau meteen weer op niveau met ‘The Bitter End’ (met als thema dat je nooit moet opgeven, zoals Robby dus met ‘Flight Of The Bumblebee’). Daarna volgde de mooie song ‘Eleanor Robyn’ voor zijn dochter, die (aanwezig op de eerste rij) de liefdevolle boodschap van vader (Robby) en moeder (Maria) dankbaar in ontvangst nam. Na nog een aantal songs van het nieuwe album en het bijzonder indrukwekkende ‘Bizarro World’ werd het optreden afgesloten met de hitsingle ‘Over And Over Again’ waarmee het (in 1992) ooit allemaal begon. Daarna volgde (meteen) de toegift met de meezinger ‘Black Rain’ en kreeg het publiek nog een mooie boodschap mee met ‘Remember Who You Are’ (‘don’t let anybody change the way you are’). Daarmee werd de avond afgesloten en was de gedeelde conclusie: een wervelende show van een geweldige muzikant, die (weer) een groot podium verdient.