Mijlpalen

Op 27 november 2015 speelde Robby Valentine een zeer energieke show in een tot de nok toe gevuld Alphens Parkvilla Theater. Het eerste deel stond in het teken van zijn laatste studioalbum ‘Bizarro World’ (2014); na de pauze speelde de band een Queen-tribute met bekende en ook minder bekende nummers van deze band. Met deze gecombineerde set had Serious Music Alphen een primeur.

Met Robby Valentine heeft Serious Music een heel bijzondere muzikant naar Alphen gehaald.  Een muzikale alleskunner die rock én klassieke muziek op een heel toegankelijke wijze combineert en daarbij zijn grote liefde voor het ‘klassieke’ Queen dus niet onder stoelen of banken steekt. De naam Robby Valentine is bij velen wel (enigszins) herkenbaar, maar wie hij is en wat hij muzikaal doet is toch minder bekend. Duidelijk is dat Robby, ofwel Robert Kempe (1968), een lange en niet altijd even makkelijke weg heeft afgelegd als componist, zanger en multi-instrumentalist. Inmiddels heeft de muzikant een indrukwekkend oeuvre op zijn naam heeft staan.

 

 

Vele successen
Na zijn (met een Gouden Harp bekroonde) debuut in 1992 verschenen nog negen andere albums, waarvan enkele alleen in Japan zijn uitgebracht. Daarnaast heeft Robby veel samengewerkt met andere muzikanten en bands, waaronder Zinatra, Valensia, Lucassen/Ayreon en Helloise, Marlies Schuitemaker (ex-Idol) en Kristoffer Gildenlöw (ex-Pain Of Salvation). In 2011 werd Kempe benaderd om een gastoptreden te verzorgen op de Queen fanclubdag. In navolging van dit optreden speelde Kempe eveneens op de Queen Convention in het Verenigd Koninkrijk. Deze optredens hebben geleid tot het uitbrengen van twee Queen Tribute-albums.

 

 

Topprestatie
Het publiek in het Parkvilla Theater was een mix van trouwe fans, bekenden van Robby en de bandleden, ‘vrienden’ van Serious Music, maar vooral ook veel mensen die de naam Robby Valentine nog wel kenden uit het verleden en erg nieuwsgierig waren wat hij nu doet. Na afloop kon iedereen niet anders dan tevreden zijn. Want Robby en zijn band leverden een topprestatie met een totale, afwisselende show van bijna drie uur die door de zeer gevarieerde muziek en podiumbezetting geen moment verveelde.  Zo werd voor het nummer ‘No turning back’ groots uitgepakt met een koor van acht leden, gevolgd door een klein en bijna intiem ‘Dear dad’. Met zangeres en levenspartner Marlies (alias Maria Catharina) aan zijn zijde bleef Robby boeien met de Bizarro World set, met als (logisch) sluitstuk zijn grootste hit ‘Over and over’.

 

 

De royale Queen-tribute, met Kristoffer Gildenlöw op de bas, bevatte veel bekende nummers (Killer Queen, Somebody To Love, Bohemian Rhapsody, We Are The Champions, enzovoort), maar ook enkele minder bekende pareltjes (zoals Mustapha). Duidelijk werd dat Robby de Queen-muziek, tot in de puntjes voorbereid met alle koortjes, goed beheerst en zeer overtuigend kan overbrengen.

 

 

Na de lange show werd er nog lang nagepraat en was de meest gestelde vraag wanneer Robby Valentine terugkomt in Alphen.