Mijlpalen

Serious Music Alphen wist de Duitse topband RPWL te strikken voor een uniek jubileum-concert op zaterdag 5 november 2016. Normaal speelt de band in veel grotere zalen en op de grote progrock-festivals in Europa, maar de band keek uit naar de mogelijkheid om een ‘seated’ concert te geven in het mooie Parkvilla Theater in Alphen.

Tijdens het optreden bij Serious Music Alphen speelde RPWL voor de pauze de eerste conceptshow ‘The Man And The Journey’ van Pink Floyd (uit 1969). Na de pauze volgde een royale set songs uit de inmiddels rijke historie van de band. Het was het slot van hun korte tour met deze show en werd een optreden om niet snel te vergeten. De band bereikte een zeer hoog niveau en liet de bijna volle zaal genieten van ruim 2,5 uur rock van de bovenste plank. Daarbij droegen de 3D video-projecties veel bij aan de bijzondere sfeer van de songs.

Prog of niet?
Voor de pauze kwam het oude Pink Floyd helemaal tot leven. Na de pauze dus het eigen werk, waarbij het thema werd aangesneden of RPWL nu progrock maakt of niet. Daarover is veel discussie in de vakpers (geweest), maar het maakt RPWL niets uit. Met de song ‘This is not a progrock song’ stak de band hier flink de draak mee en liet in enkele minuten horen alle klassiekers in dit genre te beheersen. Prog of niet, de RPWL-fans kregen de bevestiging van de klasse van deze band en onder de andere bezoekers werden er vele nieuwe fans geworven. Er werden na afloop dan ook heel veel cd’s van de band verkocht. Weer een nieuwe mijlpaal voor Serious Music Alphen en haar bezoekers.

RPWL historie
RPWL is afkomstig uit Freising (Beieren) en begint in 1997 als een Pink Floyd coverband. In 1997 krijgt de band haar definitieve naam, bestaande uit de beginletters van de achternamen van de musici Phil Paull Rissettio, Chris Postl, Kalle Wallner en Yogi Lang. Van deze bezetting zijn de laatste twee nog over. Zij bepalen het geluid van de band, maar hebben topmuzikanten om zich heen verzameld die voor Duitse muzikale klasse en degelijkheid zorgt.

 

 

Op de eerste cd ‘God Has Failed’ (2000) zijn de de Pink Floyd invloeden zijn nog onmiskenbaar aanwezig en hoewel de band snel een meer eigen geluid ontwikkelt, is dit ook nog bij het tweede album ‘Trying To Kiss The Sun’ (2002) het geval. In de loop der jaren wordt de sound van de band steeds meer ‘eigen’. Op ‘Stock’ (2003) staat een cover van de compositie ‘Opel’ van Syd Barrett, een nummer dat de band altijd speelt bij de soundcheck van hun concerten. In 2005 komt met hun vierde album ‘World Through My Eyes’ (2005) ook hun eerste single uit: ‘Roses’. Na het eerste livealbum ‘Start The Fire’ (2005) wordt het enige tijd stil rond de band. Na solowerk van Wallner komt de band in 2007 met een internetalbum, getiteld ‘9’; geperst in 999 exemplaren en alleen via hun website te verkrijgen. Het album is snel uitverkocht. In 2008 volgt ‘The RPWL Experience’, opnieuw met Pink Floyd en Genesis-invloeden.

 

 

 

De band grijpt in 2010 het 10-jarig bestaan aan voor het uitbrengen van de dubbel-cd ‘The Gentle Art Of Music’. Het eerste deel bevat een compilatie van de eerdere albums. Op de tweede cd zijn akoestische versies van ouder werk opgenomen. In 2012 verschijnt ‘Beyond Man And Time’. Dit ambitieuze werkstuk is losjes gebaseerd op Nietzsches ‘Also Sprach Zarathustra’. Progwereld ziet het album als dé doorbraak van RPWL. Met de opvolger ‘Wanted’ (2014) legt RPWL de lat weer hoger. Het album gaat over een door Garibaldi opgeduikeld werk van Plato, waarin deze een door Hippocrates ontdekt medicijn beschrijft, dat zou leiden tot een absolute geestelijke vrijheid. Het album klinkt ‘herkenbaar’ RPWL, maar Pink Floyd is nooit erg ver weg. In het gitaarspel van Kalle Wallner, het ondersteunende toetsenspel van Markus Jehle en zelfs de stem van frontman Yogi Lang klinkt Floyd uit het late David Gilmour
tijdperk door.

Tourbus
RPWL kwam naar Alphen aan den Rijn met een meer dan 15 meter lange tourbus. Met veel passen en meten wist de chauffeur de bus achter het theater te parkeren. Het was nog heel vroeg in de ochtend, maar het bleek de opmaat voor een prachtige dag en avond. Ook RPWL werd gegrepen door de unieke sfeer van het Parkvilla Theater; de band gaf aan zeker te zullen terugkomen. Serious Music Alphen zal zeker proberen dit weer mogelijk te maken!