Mijlpalen

Op vrijdag 22 november 2019 was het zover: Serious Music Alphen had – ter afsluiting van het concertjaar 2019 – wederom de Duitse topband RPWL weten te strikken voor een exclusief ‘seated concert’ in het Parkvilla Theater en de verwachtingen waren hooggespannen.

Na de zeer positieve ervaringen met hun jubileumoptreden in 2016 kwam de band de belofte na ‘om zeker terug te komen’ met een ‘toegift’, aansluitend aan hun Europese tour in het kader van hun nieuwe, in maart 2019 verschenen album ‘Tales From Outer Space’.

Duitse degelijkheid
RPWL is afkomstig uit Freising (Beieren) en begon in 1997 als een Pink Floyd coverband. In 1997 kreeg de band haar definitieve naam bestaande uit de beginletters van de achternamen van de musici Phil Paull Rissettio, Chris Postl, Kalle Wallner en Yogi Lang. Van deze bezetting zijn de laatste twee nog over. Zij hebben er met Markus Jehle (keyboards) en Marc Turiaux (drums) topmuzikanten bij die voor Duitse muzikale klasse en degelijkheid zorgen. De muziek van RPWL kan het best worden omschreven als ‘art and progressive rock’, maar met veel aandacht voor de song en de sfeer. Beide worden sterk bepaald door het melodieuze gitaarspel van Kalle Warner en het sfeervolle stemgeluid van Yogi Lang.

Experimenteren
De band, ooit begonnen als een Pink Floyd tribute band, heeft een heel eigen sound ontwikkeld, maar de invloeden van Pink Floyd zijn zeker nog hoorbaar. Na acht studioalbums, een ‘best of’-album en zes live albums is ‘Tales From Outer Space’ dus het laatste wapenfeit van de band. Waren de laatste twee albums, ‘Wanted’ en ‘Beyond Man In Time’ echte concept-albums, ‘Tales from Outer Space’ is meer song-georiën-teerd, met een verzameling van zeven verhalen met science fiction als het verbindende thema. De band vond dit thema niet alleen inhoudelijk heel boeiend, maar het gaf hun ook de ruimte om te experimenteren met geluiden en muziekstijlen. Het leverde een zeer verrassend album op dat met veel enthousiasme is ontvangen bij de vele fans van de band.

 

 

Verrassend voorprogramma
Het tot de nok toe gevulde theater – het concert was al maanden geleden uitverkocht – ging er dus terecht even goed voor zitten. De avond begon met een mooie verrassing, bestaande uit een kort voorprogramma van de Yogi Lang band (eigenlijk RPWL, maar met Torsten Weber op gitaar, Kalle Warner op de bas én twee zangeressen). Zij brachten vier nummers van Langs recentelijk verschenen tweede solo-cd ‘A Way Out Of Here’, waaronder de titelsong. Het was een perfecte opwarmer: Langs muziek wijkt niet veel af van die van RPWL, maar is iets toegankelijker. Waar Werner (met zijn band blind Ego) de ‘ruige’ kant van zijn muzikaliteit verkent, doet Lang dat met wat ‘rustiger’ solowerk.

 

 

Perfecte sound
Maar met RPWL hebben beide heren de perfecte ‘middenweg’ gevonden. Na een korte pauze kwam RPWL, in stemmig zwart gekleed, het podium op voor een integrale vertolking van hun ‘Tales From Outer Space’ album. Al in het eerste nummer werd de toon gezet en – met muziek en fraaie visuals – de sfeer gemaakt. De band vulde met hun mooi opgebouwde songs, fraaie melodielijnen en perfect uitgeba-lanceerde sound (met excellent gitaarspel van Kalle) eigenlijk alles in wat symfonische en progressieve rock zo bijzonder maakt. Het publiek genoot er merkbaar (en hoorbaar) met volle teugen van, als een perfect diner van acht gangen met meerdere hoogtepunten, zoals het wonderschone ‘Light Of The World’ en de epische song ‘Give Birth To The Sun’.

 

 

Indrukwekkende kwaliteit
In de grote pauze was de sfeer uitgelaten positief: iedereen was onder de indruk van de kwaliteit van deze band. Na de pauze nam RPWL, aangevuld met beide zangeressen, het publiek mee in een tour langs het ‘oudere’ werk van de band. De bewondering van het publiek groeide nog meer met het horen van deze ‘klassieke’ RPWL-songs. Pas na een royale toegift – het pakkende ‘Roses’ en het fraaie ‘Unchain The Earth (the scientist)’ van ‘Beyond Man In Time’ – liet het publiek de band ‘gaan’.

 

 

Na afloop was de boodschap duidelijk: RPWL en het Parktheater zijn voor elkaar geschapen. Deze relatie moet elk jaar gevierd worden tot we heel oud zijn en het echt niet meer gaat. Maar we zullen zien, want: de mens wikt, het leven beschikt.