Mijlpalen

Op 27 oktober 2017 was het Parkvilla Theater voor Sebas Honing en zijn band, met daarvoor optredens van Joost Maglev en Equisa. Eigenlijk is dit één band, maar met zeer verschillende acts die qua sound enorm van elkaar verschillen. Nog niet eerder waren deze drie acts op één avond te horen. Serious Music had dus de primeur en dat pakte verrassend goed uit.

De eerste act was voor de bassist (van de band): Joost Maglev. Al zijn muzikale ideeën heeft hij samengebundeld in zijn conceptalbum ‘Overwrite The Sin’ uit 2016. Het resultaat is een fraaie collectie lange, theatrale progrock-songs waar de creativiteit en passie van af spatten. Hij speelde zijn hele album vol overgave en moest vocaal tot het uiterste gaan. Gelukkig kon hij tussendoor even tot rust komen in een fraaie ballad met Petra Honing.

 

 

Na pauze was het tijd voor de tweede act: Equisa, met Petra Honing als frontvrouw. Equisa maakt melodieuze progressieve metal, beïnvloed door onder andere Anneke van Giersbergen en Dream Theater. Hun album ‘Strange Release’ uit 2013 wordt gezien als een mijlpaal in het genre. Equisa was in 2015 ook al te gast bij Serious Music en maakte toen veel indruk. Dat was deze avond niet anders. De indrukwekkend zuiver zingende, maar ook ontwapenende Petra Honing liet horen dat deze act van zeer hoog niveau is en – met de vele nieuwe songs – toe is aan een nieuw album.

 

 

Natuurlijk liet meestergitarist Sebas Honing zich bij zowel Joost Maglev als Equisa al volop gelden, maar pas in de derde act was het tijd voor ‘zijn eigen liedjes’ (zoals partner Petra het liefkozend aangaf). Sebas maakte al meerdere (solo)albums en speelde deze avond een mooie set, waarbij de nadruk lag op zijn laatste album ‘The Big Shift’ uit 2016. Op deze cd heeft Sebas gekozen voor een ‘bandgeluid’ (met meer eigen zang), met invloeden van Porcupine Tree en Devin Townsend. Dat pakte ook live goed uit: de songs kwamen uitstekend tot hun recht met de mooie samenzang met Petra (en Joost).

 

 

Tegen twaalven werd ook de derde act afgesloten en werd er natuurlijk nog even nagepraat over dit indrukwekkende gezelschap muzikanten dat ruim drie uur achtereen zoveel gevarieerde muziek speelde.