Mijlpalen

Op 30 oktober 2015 was het optreden van Songs Of The Exile, een Nederlands progressief ‘powertrio’ met een gedeelde voorliefde voor de Canadese band Rush.

Songs Of The Exile heeft de afgelopen jaren naam gemaakt met zeer goed ontvangen albums met eigen composities. Na lange tijd verscheen in het najaar van 2015 hun vijfde volledige album ‘Chosen’. Dit album stond het eerste gedeelte van het concert centraal.

 

 

‘Chosen’ vertelt het verhaal van de problemen van de overbevolking van de aarde en wat er gebeurt als drastische oplossingen, die sommigen daarvoor in gedachten hebben, bewaarheid worden. Uiteindelijk sterven we allemaal, zo stelt de band, maar de vraag is op welke manier. Best zware kost dus, en dat werd op indrukwekkende wijze uitgevoerd door een groot muzikaal gezelschap, dat – naast de driekoppige band – bestond uit een orkest met acht leden, een extra toetsenist en drie gastzangers (Bas IJff, Mark Smit en Sabine van der Loos) die ook een aantal rollen (respectievelijk ‘the manipulator’, ‘the hand of God’ en diens vriendin) vertolkten.

 

 

Zelfs bij het oefenen was het niet gelukt om dit hele gezelschap een keer compleet bij elkaar te hebben, dus was het erg spannend hoe het geheel live zou verlopen. Maar de groep speelde de voorstelling vaardig en overtuigend, waarbij de hoge geluidskwaliteit (dankzij Steven Loos van Eventco) iedereen opviel. Tevreden gasten dus, met mooie quotes als ‘Wat een ongelooflijk goede uitvoering’, ‘Wat een topprestatie van allemaal’ en ‘Dit is gewoon ongehoord knap’.

 

 

Na de pauze bleef alleen het powertrio over en werd met veel enthousiasme een lange set met nummers van Rush gespeeld Het repertoire omspande de periode van midden jaren zeventig tot en met het huidige millennium, dus iedereen kwam ruimschoots aan zijn trekken met deze bijzondere ‘tribute’.