Mijlpalen

Op vrijdagavond 19 mei 2017 leverde Serious Music Alphen een eerbetoon aan twee van de grootste symfonische rockbands aller tijden: Supertramp en Genesis.

In een volledig uitverkocht en letterlijk tot de nok toe gevuld Parkvilla Theater opende Squonk de avond. De uit Delft afkomstige band speelt al jaren de songs van Genesis en met name die vanaf de periode met Phil Collins als leadzanger, waarbij de versies van het livealbum
‘Seconds Out’ als uitgangspunt worden genomen. De band – vernoemd naar een nummer van het Genesisalbum ‘A Trick of the Tail’ – is in 2006 opgericht door toetsenman Clemens Steenweg en bestaat in de huidige bezetting sinds 2011. Squonk speelde eerder (in 2014) in Alphen en oogstte toen veel waardering met de avondvullende show ‘The (Hi)Story of Genesis.

 

 

Sfeervol
In een gave set van bijna anderhalf uur kwamen veel klassiekers tot leven, waaronder Dancing With The Moonlit Knight, Watcher Of The Skies en Firth Of Fifth uit de Gabriel-periode. Van de latere albums was Home By The Sea zeker een van de hoogtepunten. Natuurlijk ontbrak ook Squonk niet en creëerde het met drie akoestische gitaren gespeelde Entangled een heel bijzondere atmosfeer in het theater. De enthousiaste reacties van publiek maakten duidelijk dat de muziek van Genesis nog springlevend is. En zeker als die wordt uitgevoerd door een klasse band als Squonk.

 

 

Supertrap
Na de pauze was het de beurt aan Supertrap, dé Nederlandse Supertramp tribute. Deze band is in 2013 opgericht en bestaat uit acht ervaren en gepassioneerde muzikanten die één gemeenschappelijke wens hadden: de ‘Live In Paris’ show van 1979 integraal neerzetten, als eerbetoon aan de band Supertramp. Deze wereldberoemde band is er met de bijzondere composities van Rick Davies en Roger Hodgson in geslaagd de perfecte combinatie te maken tussen symfonische rock en popmuziek en heeft daarmee grote successen geboekt.

 

 

Grote klasse
Supertrap liet in een prachtige set alle klassiekers aan bod komen. Meteen al bij het begin werd de toon gezet met het inmiddels legendarische mondharmonica-intro van de wereldhit ‘School’. Het publiek was meteen overtuigd van de klasse van de band. De dubbele zang van Hein van den Broek (de vocale partijen van Davies) en Arno van Broekhoven (voor de hoge noten van Hodgson) maakten veel indruk. In ruim anderhalf uur kwamen vele klassiekers voorbij, zoals the Logical Song, Dreamer, Breakfast In America een ook het epische Fool’s Overture. Met een toegift bestaande uit Give A Little Bit en Crime Of The Century was het inmiddels ruim na middernacht en tijd om na te praten en te genieten van deze bijzondere tribute-avond.

 

 

Met een oproep aan het publiek om niet alleen de klassiekers te eren, maar ook nieuwere progbands (die volop te zien en te horen zijn bij
Serious Music Alphen) te ontdekken, werd de avond afgesloten.