Mijlpalen

Op 28 oktober 2010 hield het Serious Music Café een thema-avond over retroprog. Dit thema werd behandeld aan de hand van de playlist van Teun Huisman.

1 Flower Kings (Adam & Eve; 2004): Adam & Eve
Inmiddels zeer bekende Zweedse progband, opgericht door supergitarist en componist Roine Stolt begin jaren negentig. Van huis uit is hij groot bewonderaar van dé super symfo band Yes, maar ook van groepen als Genesis, Gentle Giant, King Crimson en… the Beatles. De andere bandleden houden van dezelfde muziek, dus invloeden van die bands zijn rijkelijk hoorbaar, zeker op de eerste cd’s. Ook fusion heeft de belangstelling van de Flower Kings, wat in sommige nummers ook goed hoorbaar is. De rock blijft echter het belangrijkste. Met name bassist Jonas Reingold laat zijn bas graag brommen zoals wijlen Jaco Pastorius, de bassist van onder meer Weather Report, dit deed. Naarmate de tijd verstreek na de oprichting ontwikkelde de band ondanks de genoemde invloeden een eigen stijl, met mooie klankkleuren van keyboardman Tomas Bodin, die ooit nog eens voor Yes is gevraagd. Ook qua composities ontwikkelde de band zich naar een hoog niveau. Het te beluisteren nummer komt van de cd ‘Adam & Eve’, een conceptplaat over het begin en het verloop van het leven, geprojecteerd op de huidige mensheid, terugkerend naar het thema van de oorsprong van het leven. Alles zit erin: rock, topgitaarwerk van Roine, keyboardmeesterschap, ritme van de heren Reingold en drummer Csörz.

2 Flower Kings (Adam & Eve; 2004): Babylon
Ik kan het niet laten, mijn favoriete band nogmaals. Nu een klein juweeltje, ook van Adam & Eve. Componist is Tomas Bodin, de klanktovenaar. Zou de pedalbass er goed uitknallen? Kan zo maar een kerstnummer zijn.

3 RWPL (World Through My Eyes; 2005): Roses
Duitse retroprog-band, gevormd rond toetsenman en zanger Yogi Lang en Kalle Wagner, gitaar. Oorspronkelijk een Pink Floyd coverband, maar al gauw een goede progband met een eigen stijl en een trouwe schare fans. De Floyd-invloeden zijn nog goed hoorbaar, nog steeds worden nummers van hen gespeeld, ook nummers van Syd Barret. Die draaien we vandaag niet, wel dit nummer, waar hun stijl goed in uitkomt.

4 Muse (The Resistance; 2009): I Belong To You/Mon Coeur
Progrock, neigend naar metal. Band rond topgitarist/zanger Matthew Bellamy. Hun laatste cd ‘The Resistance’ is een meesterwerk, dit mag hier niet missen. Invloeden uit de klassieke muziek (stukjes prachtig pianowerk geleend van Chopin) gecombineerd met rock.

5 Quidam (Alone Together; 2007): They Are Here To Remind Us
Tijd voor een band uit Polen. Niet zo bekend als hun collega’s van Riverside, maar wel interessant. De band is geconcentreerd rond Zbyzek Florek, keyboards en Maciek Meller, gitaren. Mooie symfo met wat psychedelische invloeden. Dit nummer komt van het album Alone Together, mooie prog.

6 Riverside (Rapid Eye Movement; 2007): 02 Panic Room
De toonaangevende Poolse progrockband van dit moment, ze bestaan alweer ruim tien jaar. De heren Mariusz Duda (bas, vocals, akoestische gitaar), Piotr Grudzinski (gitaar), Piotr Kodzieradzki (drums) en Michal Lapaj (keyboards) maken prachtige muziek en zijn de laatste jaren erg gegroeid. Invloeden van Pink Floyd, dat zeker; maar ook hebben ze goed geluisterd naar bands als Dream Theater. Hun album ‘Rapid Eye Movement’ bevat verrassend wat meer symfonisch getinte stukken, maar de gitaar doet z’n werk ook goed.

7 Porcupine Tree (Deadwing; 2005): Start Of Something Beautiful
Behoeft geen introductie. Een top band, leidend in haar genre op dit moment. Dit mooie nummer komt van het befaamde ‘Deadwing’-album.

8 Spock’s Beard (X; 2010): Edge Of The In Between
Topband uit de VS. Een al jaren bestaande formatie, aanvankelijk rond Neal Morse als absolute bandleider, toetsenman en componist. Morse verliet alweer ruim zeven jaar geleden de band om een solocarrière te beginnen. Ook speelt hij een belangrijke rol bij Transatlantic.
Broer Alan Morse (gitaar) pakte met behulp van co-componist en drummer Nick D’Virgilio de draad op. Nick ging zingen, naast zijn spectaculaire drumwerk (bij welke band zagen wij dit nog meer?) en de band
ontwikkelde zich uitstekend na het vertrek van Neil. Dit nummer komt van hun laatste cd ‘X’, hun tiende. Een opwarmertje voor de live-dvd van straks.

9 Transatlantic (The Whirlwind; 2009): Evermore
We noemden de band net al: een supergroep rond gitarist Roine Stolt van de Flower Kings en Neal Morse, vroeger van Spock’s Beard. Ook drummer Mike Portnoi van Dream Theater is van de partij. Hun laatste cd ‘The Whirlwind’ is van grote klasse. Dit nummer heeft alles wat de benaming prog inhoudt. Genieten!

10 IQ (Frequency; 2009): Life Support
Ook een alweer jaren bestaande retroprog-band rond Michael Holmes (gitaar en toetsen). Invloeden van Yes, Camel en Genesis. Dit mooie nummer komt van hun laatste cd ‘Frequency’.

11 Steve Thorne (Emotional Creatures Part Two; 2007): Crossfire
Thorne is een bekende multi-instrumentalist die prachtige soloalbums opneemt, daarbij steevast geholpen door topmusici als Tony Levin, Nick D’Virgilio, Geoff Downes en Gavin Harrison. Dit nummer komt van de cd ‘Emotional Creatures, Part Two’.

12: Flower Kings (Paradox Hotel; 2006): What If God Is Alone
Omdat ik het niet kan laten, een prachtnummer van de cd ‘Paradox Hotel’. Prachtige tekst over God die zich alleen gelaten voelt door de mensen als gevolg van alle luxe en de overvloed aan informatie.