Mijlpalen

Op 16 oktober 2015 presenteerde de Nederlandse progressieve rockband Ulysses
het nieuwe album ‘#eMotion’ in een overdonderende show in het Parkvilla Theater. ‘Muziek is emotie’, schrijft de band op zijn website, en dat werd live helemaal waargemaakt.

 

 

Voordat Ulysses aantrad, verzorgde eerst de band Equisa het voorprogramma. Met hun melodieuze progressieve metal, beïnvloed door Anneke van Giersbergen, Yes en Dream Theater, brachten ze het publiek alvast in de goede ‘mood’ voor het geweld van Ulysses later op de avond.

 

 

Feestje
Over het debuutalbum van Equisa, ‘Strange Release’ (2013), zeggen kenners dat het een van de beste albums van dat jaar was. De band greep deze gelegenheid in Alphen aan om te laten horen dat dit oordeel meer dan terecht is! Zoals zangeres Petra Honing zei: ‘een feestje!’

 

 

Ulysses
Na de pauze was het de beurt aan Ulysses. Deze vijfkoppige band, opgericht in 1998, maakt een mix van neo-prog, symfo en zeer stevige melodieuze metal. Met het debuutalbum ‘Symbioses’ (2003) zagen velen de band als de nieuwe Nederlandse belofte. Eind 2008 werd ‘The Gift Of Tears’ uitgebracht, een album waarop de band een meer volwassen geluid liet horen. Ook live bouwde Ulysses een stevige reputatie op. En nu ligt er dan een derde cd: ‘#eMotion’. Wederom een conceptalbum, met ditmaal de basisemoties van de mens als centraal thema.

 

 

Emotioneel
De band trapte af met ‘Family Portrait’, het openingsnummer van hun tweede cd. Een prima opwarmer voor de integrale uitvoering van ‘#eMotion’. In het anderhalf uur durende concert gaf de band vervolgens op overtuigende wijze uitdrukking aan acht emoties die ieder mens van tijd tot tijd doormaakt: Disgust, Anticipation/Desolation, Sadness, Trust, Surprise, Fear, Happiness en Providence/Anger. Acht krachtige songs die samen één uniek emotioneel geladen album vormen.

 

 

Zinderend
Tussendoor was er nog tijd voor uitstapjes naar het eerste album (met ‘Hero For One Day’) en het tweede album (met ‘How Much More’).
Kortom, een zinderende concertavond die de fans van Ulysses nog lang zal bijblijven!