Mijlpalen

Op vrijdag 27 januari 2023 verwelkomde Serious Music Alphen opnieuw (voor de vierde keer) de legendarische Engelse rockband Wishbone Ash.

Al in 2020 stond het vierde concert van Wishbone Ash bij Serious Music Alphen gepland, maar dat kon toen vanwege corona niet doorgaan. Maar nu was het dan eindelijk zover: Wishbone Ash was terug in Parkvilla met een nieuwe show. Oorspronkelijk zou deze in het teken staan van het in 2020 uitgebrachte album ‘Coat of Arms’, maar de band had besloten in deze uitgestelde tour toch een ander album centraal te stellen: de plaat ‘Argus’ uit 1973. ‘Argus’ is het (commercieel) meest succesvolle – en volgens velen ook beste – album dat Wishbone Ash ooit maakte en het viert dit jaar zijn vijftigjarige jubileum! Een mooie aanleiding dus om alle nummers van deze fameuze plaat weer eens voor een publiek te spelen.

 

 

Pionieren van de twin guitar
Wishbone Ash bestaat op dit moment uit founding member Andy Powell (leadgitaar en zang) , Bob Skeat (bass en backing vocals), Mike Truscott (drums) en Mark Abrahams (tweede leadgitarist). Powell is de zeventig inmiddels (ruim) gepasseerd, maar oogt en klinkt (ook met zijn zang) nog steeds energiek en fris. Samen met Abrahams, die in 2018 zijn debuut maakte, laat hij het twin-guitar geluid waarmee Wishbone Ash zo beroemd is geworden tot zijn volle recht komen. De jongste aanwinst is Truscott, die begin 2022 drummer Joe Crabtree verving, maar inmiddels goed is ingespeeld.

 

 

Argus integraal
Wishbone Ash verzorgde een gevarieerd en zeer boeiend optreden dat zonder pauze werd gespeeld; een hele zit van bijna twee uur, waarbij de blaas wel even moest worden genegeerd. Na een aantal oudere nummers, waaronder ‘We Stand As One’ (opgedragen aan het volk van Oekraïne) en ook de indrukwekkende titelsong van het laatste album ‘Coat Of Arms’, bestond het hart van het optreden uit de integrale vertolking van ‘Argus’. Dat was genieten voor het massaal aanwezige publiek, dat alle plekken in Parkvilla (en zelfs een paar meer) had bezet. Ook de band genoot zichtbaar en bracht een perfecte en waardige vertolking van dit klassieke album, waarvan binnenkort een jubileumuitgave in een box met allerlei extra’s wordt uitgebracht.

 

 

Geslaagde mijlpaal
Met nog wat ‘oudjes’ – de jam ‘F* Up Beyond Belief’ (uit 1974) en ‘Jailbait’ (uit 1971) – werd het indrukwekkende concert afgesloten. Vanwege het corona/griep-risico was er dit keer geen meet & greet met de band, maar er was genoeg (gespreksstof en bier) om nog uitgebreid na te praten met elkaar. Gezien alle positieve reacties na afloop mogen we ook deze avond weer als een geslaagde mijlpaal toevoegen en uitzien naar een volgende ontmoeting met Wishbone Ash.