Mijlpalen

Op 24 november 2017 ging Serious Music Alphen terug naar de jaren zeventig met een tribute van de wereldberoemde symfonische rockband Yes en (in het voorprogramma) een tribute van Peter Gabriel.

Deze klassiekers werden gespeeld door een band met een kernbezetting van de (klasse)muzikanten Ebert Zwart (toetsen), Lex Bekkernens (drums) en Martin Thoolen (bas).

Bevlogen Gabriel-tribute
Aangevuld met zanger Hein van den Broek en gitarist Edwin Roes (beiden van The Genesis Project) opende de band de avond met een mooie collectie songs van de soloalbums van Peter Gabriel. Dit werk is minder vaak live te horen dan het Genesis-repertoire en dat is – zo bleek – eigenlijk zonde. Want nummers als ‘Humdrum’ en ‘Here Comes The Flood’ van Gabriel’s eerste soloplaat zijn echte pareltjes. Maar ook het bekendere werk van de albums ‘So’ en ‘Us’, inclusief de hitsingle ‘Sledgehammer’, kwam volop aan bod.

 

 

De vertolking van ‘Blood Of Eden’ (samen met Katinka van der Harst, de Yesshows-vocaliste) was voor velen een echt kippenvelmoment. De Gabriel-tribute werd vlammend afgesloten met twee Genesis-klassiekers: ‘Dancing With The Moonlit Knight’ en ‘In The Cage’.
Het publiek in het vrijwel uitverkochte theater genoot met volle teugen van de perfect gespeelde muziek. Vooral de zeer bevlogen vocalen van Hein maakten veel indruk. Want ga er maar eens aanstaan om het karakteristieke stemgeluid van Peter Gabriel ‘te doen’ voor een publiek dat alle noten van zijn songs inmiddels in de genen heeft zitten.

 

 

Yesshows: zeer indrukwekkend
Na de pauze was het tijd voor Yesshows, met Enzo Gallo op gitaar (om het complexe gitaarwerk van Steve Howe te vertolken) en zangeres Katinka van der Harst (om de hoge noten van Jon Anderson te brengen). Het publiek werd getrakteerd op een twee uur durend muzikaal spektakel, waarin de band met name songs van de legendarische albums ‘The Yes Album’, ‘Fragile’ en ‘Close To The Edge’ ten gehore bracht. Klassiekers als ‘Heart Of The Sunrise’, ‘Close To The Edge’, ‘Yours Is No Disgrace’ en ‘Starship Trooper’ werden fraai tot leven gebracht, met oog en oor voor alle muzikale details die de muziek van Yes zo bijzonder maken.

 

 

De band waagde zich zelfs aan ‘Awaken’ van het album ‘Going For The One’ en wist deze megasong op indrukwekkende wijze te vertolken. Zangeres Katinka maakte deze avond haar live debuut bij Yesshows en moest duidelijk nog wennen aan de complexe teksten en zangpartijen van Jon Anderson. Maar dat maakte de waardering van het publiek voor de prestatie van deze band er niet minder om. Rond middernacht werd de avond afgesloten en werd er heel wat nagepraat, terwijl de Yes-melodieën nog nagalmden in de hoofden van de aanwezige Yes-fans.