Mijlpalen

Op 18 april 2010 hield Serious Music het tweede Serious Music Café Alphen in Het Kasteel. Dit keer met een playlist van medeorganisator Hans van Oosten.

Playlist

1 Brother Cane – Hung On A Rope
Van de cd ‘Seeds’, de debuut-cd uit 1995. Het is stevige melodieuze bluesachtige rock met southern invloeden. De band heeft een drietal cd’s uitgebracht.

2 Abigail’s Ghost – Black Lace
Van de cd ‘D_letion’ uit 2009. Een jonge amerikaanse band met veel Porcupine Tree invloeden, toch eigen geluid. Veelbelovend. Sinds enige weken is er een live-dvd uit van deze groep. Ze hebben twee cd’s uitgebracht.

3 Katatonia – Liberation
Van de laatste cd ‘Nights Is The New day’ uit 2009. Katatonia is een groep uit Zweden. Voorheen was het een doommetal-band met veel grunt-invloeden. De laatste jaren is de band veel melodieuzer geworden.

4 Wishbone Ash – Living Proof
Van de cd ‘Just Testing’ uit 1980. Mijn all-favourite band; bestaat pas veertig jaar. Ze treden gemiddeld tweehonderd keer per jaar op over de hele wereld. Zij worden ook wel de uitvinders genoemd van de twin lead guitars.

5 Alter Bridge – Coming Home
Van de cd ‘Blackbird’ uit 2007. Alter Bridge is een afsplitsing van Creed. Ze maken stevige Amerikaanse stadionrock en hebben twee cd’s uitgebracht. Binnenkort komt er een live-dvd uit, opgenomen in de HMH te Amsterdam in december 2008.

6 King’s X – Julie
Van de cd ‘XV’ uit 2008. Dit is een trio uit Texas. Groove-achtige sound met soms Beatles-achtige samenzang. Ze hebben reeds vijftien cd’s uitgebracht, maar zijn bij het grote publiek helaas bijna onbekend.

7 Rush – Ghost Of A Chance
Van de cd ‘Roll The Bones’ uit 1991. Dit is ook een van mijn favoriete groepen. Een introductie is verder overbodig.

8 Sieges Even – Eyes Wide Open
Van de cd ‘Paramount’ uit 2007. Dit is technische progrock uit Duitsland met een Nederlandse zanger. Een perfecte opname. Helaas bestaat de band niet meer. De gitarist en de zanger hebben een nieuwe band opgericht in dezelfde stijl: Subsignal (een aanrader).

9 Eric Gales Band – God Only Knows
Van de cd ‘Picture Of A Thousand Faces’ uit 1993. Gales werd ontdekt in 1991, toen hij zestien jaar was. Zijn stijl roept invloeden op van Jimi Hendrix en Stevie Ray Vaughan.

10 Porcupine Tree – Piano Lessons
Van de cd ‘Stupid Dream’ uit 1999. Dit is een combinatie van ambient en symfonische rock. Persoonlijk vind ik de periode met de cd’s Stupid Dream, Deadwing en Absentia de beste periode van deze band.

11 Redemption – Black And White World
Van de cd ‘Snowfall On Judgment Day’ uit 2009. Dit is stevige progressieve metal met de zanger van Fates Warning. Redemption heeft tot nu toe vier cd’s uitgebracht.

12 Native Window – Money
Van de cd ‘Native Window’ uit 2009. Dit is een hobbybandje van enkele leden van Kansas en dus zitten er veel Kansas-invloeden in de muziek.

13 Dave Meniketti – Hard As I Try
Van de cd ‘Meniketti’ uit 2002. Blueshardrock van de gitarist van de groep Y&T.