Mijlpalen

Op 14 maart 2014 beleefde Serious Music Alphen alweer het vierde Serious Music Event met de Nederlandse bands Knight Area en Flamborough Head.

Knight Area
Knight Area werd opgericht in 2004 door Gerben Klazinga. In dat jaar werd album ‘The Sun Also Rises’ uitgebracht, waarvoor hij alle muziek schreef en meerdere muzikanten bijdragen leverden. Het album werd internationaal goed ontvangen en leidde tot live-optredens, ook in de Verenigde Staten (NEAR-Fest) en andere grote progrock-festivals in Europa.
Het tweede album ‘Under A New Sign’ verscheen in 2007. Ook dit album kreeg goede kritieken en ook nu weer volgden vele optredens.

 

2014-03-14 Knight Area

 

In 2009 werd het conceptalbum ‘Realm of Shadows’ uitgebracht, gevolgd door een dubbele live-cd ‘Rising Signs From The Shadows’ in 2010.
Het vierde studio album ‘Nine Paths’ verscheen in 2011. Op dit album werd meegewerkt door Delain leadzangeres Charlotte Wessels. Ook met dit album toerde Knight Area weer in de Verenigde Staten.
In 2012 traden Mark Bogert (gitaar) en Peter Vink (ex Q65, Finch, Ayreon) toe tot de band. Met hen werd een steviger, vollere sound gezocht, die te beluisteren valt op de EP ‘Between Two Steps’, die eind 2012 verscheen. In het vakblad iO Pages werd deze EP heel positief beoordeeld.
Op dit moment werkt Knight Area aan het vijfde album dat in de zomer van 2014 wordt verwacht.
Knight Area trad eerder met veel succes op tijdens het Serious Music Event van 2012. De nieuwe bezetting, de nieuwe sound en het nieuwe materiaal waren meer dan voldoende redenen om Knight Area opnieuw naar het Parkvilla Theater te halen. De band maakte die belofte meer dan waar met een zinderende show!

Flamborough Head
Ook de Friese neoprogrock-formatie Flamborough Head presenteerde zich op dit vierde Serious Music Event. De band, waarvan de naam verwijst naar een kaap in de Noordzee, werd door Edo Spanninga begin jaren negentig gestart en leverde in 1994 haar eerste album ‘Bridge To The Promised Land’ af.
De band kende vele personeelswisselingen en bracht zeven zeer goed ontvangen studioalbums en ook een live-album uit bij Cyclops Records, een klein, gespecialiseerd Brits platenlabel.

 

2014-03-14 Flamborough Head

 

In 2013 verscheen ‘Lost in time’. Progwereld was erg positief over deze cd en stelde dat dit ‘het beste is wat de band tot nu toe heeft voortgebracht: mooie melodieën, prachtig gitaarwerk en een paar wonderschone composities’.
De muziek doet denken aan Camel en Renaissance, met een eigen sound van zangeres en fluitiste Margriet Boom. Flamborough Head bleek een prachtige band om het vierde Serious Music Event mee te openen!