Mijlpalen

Op zaterdag 31 augustus startte Serious Music Alphen het programma voor het najaar 2019 met een dubbeloptreden van de Nederlandse bands Cirrha Niva en Dreamwalkers Inc. Deze bands spelen progressieve metal; het werd dus een ‘stevig’ avondje.

Cirrha Niva
De avond werd geopend door Cirrha Niva. Deze band heeft al vier albums uitgebracht op hun eigen label. De band investeert veel in kwaliteitsstudio-opnames, cd-productie (Split Second Sound) en pers-promotie. En het loont, want daardoor hebben ze lovende recensies ontvangen van de nationale en internationale muziekpers. Muzikale referenties zijn bands als Nevermore, Dream Theater, Psychotic Waltz en zelfs een klein beetje Iron Maiden, Thin Lizzy en Led Zeppelin. Het goed ontvangen album ‘Out Of The Freakshow…’ (2016) is het meest recente wapenfeit van Cirrha Niva.

 

 

Cirrha Niva speelde een energieke set met nummers van hun laatste twee cd’s (‘For Moments Never Done’ en ‘Out Of The Freakshow’),  maar ook diverse nummers van het nieuwe album waar de band druk mee bezig is. Het publiek waardeerde de show van de band, met zanger Michel de Groot (Legrand), en de mooie audiovisuele elementen met een warm applaus.

 

 

Dreamwalkers Inc
Na de pauze was het podium voor Dreamwalkers Inc. Deze band is gevormd door Tom de Wit, de zanger en frontman, die tevens de componist is van alle muziek van de band. Onder de naam TDW heeft Tom al jaren albums uitgebracht die qua sound te beschrijven zijn als stevige metal vermengd met symfonische klanken, dynamische verschillen in de composities en Toms eigen stemgeluid. De muziek is gebouwd op de donkere, vaak melancholische verhalen die in de teksten verteld worden.

 

 

First Re-Draft
Na jarenlang studiowerk is Tom in 2016 gestart met een band om zijn muziek ook live te kunnen uitvoeren. Het eerste optreden was een door alle aanwezigen zeer gewaardeerde akoestische set tijdens Progpower in 2016. Begin 2019 bracht de band het album ‘First Re-Draft’ uit, met materiaal van het eerste album van Tom (uit 2004). Hiervoor stelde Tom een achttienkoppig koor samen. Het album, met symfonische progmetal met als invloeden onder meer Dream Theater, Riverside, Symphony X en Metallica, werd zeer goed ontvangen in de pers.
Ter ere van deze release werd een korte tour gepland, waaronder het theateroptreden in Alphen.

 

 

Verrassend
Het publiek werd getrakteerd op een wervelende en gevarieerde show van ruim 75 minuten, waarbij natuurlijk diverse nummers van ‘First Re-Draft’ werden gespeeld, maar (verrassenderwijs) nog veel meer materiaal van Toms album ‘The Antithetic Affiliation’, dat in 2017 werd uitgebracht als een dubbel-cd mét een dvd van het eerste optreden van de band in 2016. Naast het ‘stevige’ werk was er ook een ‘rustpunt’ in de show ingebouwd met drie akoestische songs; een mooie opmaat voor de uitgerekte song ‘The More We Remember’ waarmee de band zich (ook) van de ‘progrock’-kant liet horen.

Pas na 23.30 gingen de geluidsknoppen dicht en de lichten uit, maar in de foyer werd nog wel even nagepraat over deze bijzondere avond.