Mijlpalen

Op vrijdag 26 januari 2024 was Clive Nolan te gast in Parkvilla voor een uniek concert met de eerste live-presentatie van de rockmusical ‘The Rise Of Medici’ én een mix van eigen composities. Deze show was een unieke samenwerking van Clive Nolan met Mr Bowler Music Agency en Serious Music Alphen.

Clive Nolan is een van de allergrootste componisten, toetsenisten en producers die de progwereld kent. Zijn werk met de bands Arena en Pendragon is uiteraard welbekend, maar hij heeft ook indrukwekkende soloalbums, musicals, projecten (waaronder Strangers On A Train en Caamora) en samenwerkingen (o.a. met Oliver Wakeman) op zijn naam staan.

 

 

Hij werd deze avond begeleid door de vocalisten Laura Piazzai (de Italiaanse zangeres met wie Clive in 2019 het album ‘From The Outside In’ opnam), Andy Sears (bekend van o.a de band Twelfth Night en regelmatig te gast op de albums van Nolan) en Marijke Groenendaal (een klassiek-geschoolde Nederlandse sopraan die een lied-duo vorm met pianist Jacob Engel, met wie zij recitals geeft en een breed repertoire heeft opgebouwd) en ook de Italiaanse gitarist Simone Millavia.

 

 

Songbook
Het eerste deel van de show bevatte een selectie songs uit het oeuvre van Clive Nolan. De setlist zag er als volgt uit:

 • 1. Sacrifice
  (van het album ‘The Key part 1’ van Stangers On A Train uit 1990 en ook op het album van Laura)
 • 2. How Did It Come To This?
  (een Arena-song van ‘The Unquiet Sky’ uit 2015)
 • 3. Tinder Box
  (van het Arena-album ‘The Seventh Degree of Separation’ uit 2011)
 • 4. Sensing A Presence
  (van de tweede cd ‘The Key part 2 – The Labyrinth’ van Strangers On A Train uit 1993; in duet met Andy Sears van het album van Laura)
 • 5. Closer
  (van het album ‘She’ van Caamora uit 2008 en ook op het album van Laura)
 • 6. Legend Of The Unicorn
  (van de solo-cd/muscal ‘King’s Ransom’ uit 2017)
 • 7. The End Justifies The Means
  (van de solo-cd ‘Alchemy’ uit 2013)
 • 8. Trust
  (een voorproefje van de nieuwe rockmusical – de derde van de trilogie – van Cleve Nolan die waarschijnlijk later dit jaar uitkomt)
 • 9 Don’t Forget To Breathe
  (van het Arena-album ‘The Visitor’ uit 1998)

 

 

De songs werden – zowel solo als in duetvorm – fraai vertolkt door Laura, Andy en Marijke (soms met tweede stem van Clive). Clive leidde de songs met de nodige humor in en begeleidde de vocalisten op
piano, mooi aangevuld door Simone op akoestische gitaar. Het was even wennen om de rocksongs in deze ‘unplugged’-vorm te horen, maar dat wende snel door de fraaie wijze waarop ze vertolkt werden. Met daarbij het besef dat het uniek was dat deze songs in deze versie live te horen waren.

 

 

 

The Rise Of Medici
Na de pauze was het tijd voor de integrale vertolking van ‘The Rise Of Medici’. Deze rockmusical is een project dat werd gestart door de helaas vroeg overleden gitarist Eric Bouillette en Laura Piazzai. Clive haakte later aan en schreef de teksten en de meeste muziek. Het gelijknamige album kreeg internationale lof.

 

 

 

De rockopera vertelt het verhaal van de tweede generatie van de familie De Medici (uit Italië/Florence) en met name de ontwikkelingen in 1434. Hoofdrollen in de rockopera zijn er voor zoon Cosimo (Andy), zijn vrouw Contessina (Laura), zijn achter-achterkleindochter Lucrezia (Marijke) en zijn gezworen rivaal/vijand Rinaldo Albizzi (Clive).

 

 

 

 

Met gave rockmuziek (op geluidsband), aangevuld met sprankelend gitaarspel van Simone en krachtige vocalen (zowel solo, duet als samenzang) werd het verhaal van het succes, de afgunst en het verraad van Cosimo De Medici verteld. Een prachtige uitvoering van ruim een uur, die zonder onderbreking werd gespeeld. Al met al een waardige première van deze rockmusical, waarvan het nog maar de vraag is of deze ooit herhaald zal worden. Wie erbij was, heeft dus mogelijk iets unieks meegemaakt.

 

 

 

 

Laura’s stem was deze avond niet optimaal (waarvoor ze haar verontschuldigingen aanbood), maar ze gaf alles wat ze had in de veeleisende nummers van de show. Andy onderscheidde zich als topzanger en een echte musicalster. Marijke zong spatzuiver en bleek met haar uitmuntende dictie de perfecte verteller voor het De Medici-verhaal.

Samen met de ook zeer verdienstelijk zingende Clive klonk het gelegenheidsgezelschap als een echte vocale groep, die veel potentie heeft om meer theatrale voorstellingen als deze te brengen. En de kans is best groot dat dit gaat gebeuren in Parkvilla. want Clive en zijn groep waren zeer tevreden over de show én het prachtige Parkvilla. Velen van de aanwezige bezoekers, die het gezelschap op een daverend applaus trakteerden, zullen er dan zeker wéér bij zijn.