Mijlpalen

Op 14 november 2014 presenteerde Serious Music Alphen twee bands met een ‘steviger’ geluid: Day Six en Ulysses.

Day Six
Day Six is een Nederlandse progressieve rock/metalband afkomstig uit (de omgeving van) Someren. De band is sinds 2002 werkzaam onder deze naam, maar heette voorheen Peanuts. Onder beide namen heeft de band verschillende albums uitgebracht.

 

Day Six

 

Day Six maakt naast progressieve metal ook uitstapjes naar (hard)rock, metal, jazz en funk en het veelvuldig gebruik van geluiden en samples. Belangrijke invloeden zijn bands als Rush, Deep Purple, Pink Floyd, Opeth en Porcupine Tree. Het meest recente werk van de band is het album ‘the Grand Design’ (bij Lion Music) uit 2010. De vakpers is erg positief over dit album en roemt het geheel ‘eigen’ geluid van de band.

Ulysses
Ook Ulysses is een band met al veel ervaring. Ulysses werd in 1998 opgericht door gitarist Sylvester Vogelenzang de Jong en toetsenist Ron Mozer. Het begint met de demo ‘Eclectic’, gevolgd door het volwaardige album ‘Symbioses’; daarna verschijnen meerdere albums. Met ‘The Gift Of Tears’ uit 2008 is de cirkel na tien jaar mooi rond.

 

Ulysses

 

De komst van bassist Gijs Koopman (ex-Knight Area) inspireerde de band tot het schrijven van nieuw materiaal, dat in het Parkvilla Theater klonk als een klok. De muziek laat zich niet in een hokje plaatsen: hoewel de basis wordt gevormd door vrij stevige progrock, zijn de toetsen op prettige wijze dominant, waardoor het symfonische karakter ook onmiskenbaar aanwezig is. Soms doet de muziek je denken aan Knight Area of The Alan Parsons Project, terwijl je het volgende moment een vleugje Queensryche, Threshold of Vanden Plas meent te horen.

Ulysses en Day Six bleken een prima mix voor een avondje stevige progrock!