Mijlpalen

De Haagse band Kingfisher Sky, bekend van hun ‘female fronted metal prog’, was na twee succesvolle optredens terug in Parkvilla met een bijzondere show: een eerbetoon aan de beroemde zangeres/songwriter Kate Bush

Kingfisher Sky ziet Kate Bush als een belangrijke inspiratiebron voor hun eigen muziek en zet bij optredens regelmatig een van haar songs (zoals ‘Cloudbusting’ en ‘Running Up That Hill’) op de setlist. Nu achtte de band de tijd rijp voor een theatershow met de mooiste songs uit het uitgebreide en rijke oeuvre van Kate Bush. Met deze show toert de band vanaf 2022 langs de Nederlandse theaters. Natuurlijk mocht Parkvilla niet ontbreken en Serious Music Alphen was blij om de band te kunnen boeken (voor de twaalfde editie van deze show).

Goede reputatie
Kingfisher Sky werd in 2001 opgericht door drummer Ivar de Graaf, die daarvoor Within Temptation verliet. Samen met de klassiek geschoolde zangeres Judith Rijnveld begon hij met nieuwe composities die zich niet laten plaatsen in de bekende genres. Met vier albums ging het snel en heeft de band een goede reputatie opgebouwd in Nederland, meerdere Europese landen en ook ver daarbuiten.

 

 

Feest van herkenning
Het ‘uitstapje’ van Kingfisher Sky is voor Bush-fans een unieke gelegenheid om haar mooiste songs ‘live’ te ervaren. En voor mensen die Kate Bush alleen kennen van haar grootste hits (zoals ‘Wuthering Heights’), was dit concert een uitgelezen kans om het rijke oeuvre van deze bijzondere zangeres te ontdekken. De band had een mooie setlist samengesteld die twintig songs uit alle fasen van het werk van Kate Bush omvatte, maar waarbij het accent lag op de albums uit de periode 1978-1985, zoals haar debuutalbum ‘The Kick Inside’ (1978) en haar topalbum ‘Hounds Of Love’ (1985). Voor de mensen die (alleen) het verzamelalbum ‘The Story So Far’ (1986) kennen/hebben was het een feest van herkenning, want dit album werd bijna volledig gespeeld, inclusief het speciaal voor dit album opgenomen nummer ‘Experiment IV’.

 

 

Bush-weekend
Bijzonder gegeven was dat op de dag na dit optreden de bekende Engelse Kate Bush-tributeband ‘Cloudbusting’ (met zangeres Mandy Watson) in de Boerderij (Zoetermeer) stond geprogrammeerd. Het werd dus een weekend dat in het teken van Kate Bush stond. Gelukkig was dat voor velen geen reden om het concert in Parkvilla over te slaan, want de zaal was vrijwel geheel gevuld.

 

 

Zware thema’s
Al vanaf de eerste song (‘Babooska’) liet Kingfisher Sky horen de muziek van Kate Bush tot in alle details te kennen en te beheersen. Met daarbij natuurlijk een hoofdrol voor Judith Rijveld, die met haar prachtige stem de bijzondere songs tot leven bracht. Ze deed dat overigens niet alleen met haar fenomenale stemgeluid (waarbij ook de allerhoogste noten van Kate Bush – ogenschijnlijk – gemakkelijk ‘gehaald’ werden) en haar expressie, maar ook met de uitleg van de songs, waarin Kate Bush – zelfs al op haar debuutalbum dat ze op zeer jonge leeftijd maakte – soms best zware/heftige thema’s aansnijdt. Denk daarbij aan ‘The Kick Inside’ en ‘Army Dreamers’.

 

 

Lakmoesproef
De met veel overtuiging gespeelde songs werden door het enthousiaste publiek telkens met warm applaus ontvangen. Het is niet makkelijk om één of enkele songs te noemen die eruit sprongen. Natuurlijk was het wereldberoemde ‘Wuthering Heights’ (nummer 17 van de setlist) het nummer waarop veel bezoekers wachtten. Het is ook een beetje de lakmoesproef voor elke Bush-tribute: dit nummer staat in ieders geheugen gegrift en als je de (onwaarschijnlijk) hoge noten niet (goed) raakt, raakt dat de luisteraar in de ziel. Natuurlijk weet Judith dat en haar vertolking van dit nummer was werkelijk subliem. Ook mooi was dat er aan het einde van dit nummer wat meer ruimte was voor de band, met een prachtige gitaarsolo aan het einde. In het tweede deel van de show kwam het bandgeluid sowieso wat meer naar voren met ‘The Big Sky’ als daverend sluitstuk.

Nieuw album
Iedereen was na afloop onder de indruk van deze show en de band. Het Kate Bush-avontuur van Kingfisher Sky nadert het einde, want er wordt al hard gewerkt aan een nieuw album dat dit najaar zal verschijnen. Wellicht met een release-show in Parkvilla.