Mijlpalen

Op 12 april 2024 keerde de Engelse progressieve metalband HeKz terug naar Parkvilla voor een eenmalig concert in het kader van hun nieuwe, hoog gewaardeerde dubbelalbum ‘Terra Nova’ (2023).

Het conceptalbum is het vierde album van de band, maar HekZ heeft ten opzichte van heeft ten opzichte van de eerdere albums en het vorige concert in Alphen (2020) een ingrijpende gedaantewisseling ondergaan. Uiteraard is frontman Matt Young (zang/bas/componist) nog steeds van de partij, maar met Mirko Fadda (gitaar), Lucia La Rezza (viool) en Jerry Sadowski (drums) is er feitelijk een nieuwe band. Gebleven zijn de krachtige sound, de unieke vocalen én de dynamische live-performance, maar de nieuwe samenstelling geeft volop ruimte voor nieuwe, verrassende muzikale ontwikkelingen, die liefhebbers van theatrale/symfonische rock zeker aanspreken.

 

 

Hoewel HeKz een nog niet zo bekende band is, was de zaal redelijk goed gevuld met fans én nieuwsgierige liefhebbers van het stevigere progrock-geluid. Maar de avond begon rustig met een solo-optreden van Matt met vijf akoestische songs, waaronder een van zijn eerste songs (‘Break Out’), ‘Highway Star’ (Deep Purple) en Children of the Damned’ van zijn favoriete band Iron Maiden. Tussen deze nummers vertelde Matt over zijn jeugd, waaronder zijn start als basgitarist (als 12-jarige jongen). Bij het omschakelen van de apparatuur voor het bandoptreden ging er iets mis: Matt blesseerde zijn vinger en liep op het donkere podium een box met gitaren van Mikko omver, waardoor er een onbedoelde en ongeplande pauze nodig bleek.

 

 

Maar het publiek bleef geduldig, verwelkomde de band hartelijk en accepteerde de excuses van Matt voor de uitloop aan het einde van de eerste set, die pas een uur later dan gepland – tegen half elf – klaar was. Die eerste set stond geheel in het teken van het album ‘Terra Nova’, waarvan de eerste cd integraal werd gespeeld. De band maakte veel indruk door het virtuoze spel van Lucia en Mirko, de energieke drums van Jerry en de fantastische vocale kwaliteiten van Matt. Het samenspel van de bandleden was hecht, ondanks het feit dat dit pas de vijfde keer was dat ze live in deze samenstelling optraden. De bombastische, op volle kracht gespeelde songs vroegen veel van de luisteraars, maar gelukkig waren er voldoende rustmomenten, waaronder de fraaie ballad ‘So Far Gone’, die kenners onmiddellijk deed denken aan het rustige werk van prog-grootheid Peter Hammill. Een hoogtepunt was het nummer ’The Tower’, een epic van de bovenste plank waarin alles zit wat progressieve rock zo boeiend maakt.

 

 

Na de pauze kwam – naast ‘Too Far Gone’ van de tweede ‘Terra Nova’ cd – een serie ‘klassiekers’ van de eerdere albums aan bod, waaronder een pianoversie van de stadionrocksong ‘Victorious’. Met de slotsong ‘Four Our Lives’ werd – na uitgebreide dankwoorden voor de organisatie, Steven (het wederom uitstekende geluid), Joppe (licht), Background Magazine (video-opnamen) én het publiek – het concert rond middernacht waardig afgesloten. Met Mirko, Lucia, Jerry en Matt heeft HeKz een unieke samenstelling met heel veel potentieel. In deze samenstelling en met nieuw werk is het bijna een zekerheid dat de band zal terugkeren naar Alphen om weer te spelen op het – door Matt zeer geliefde –podium van Parkvilla.