Mijlpalen

Op vrijdag 18 januari 2019 trapte Serious Music Alphen haar negende jaar af met een concert in het Parkvilla Theater van vier zeer talentvolle en onderscheidende vrouwelijke singer/song-writers: Sofie de Bruijn, Robin Haijes, Anne Bakker en Gayle Skidmore.

Drie van hen hebben banden met het Groene Hart en genieten (daar) al de nodige bekendheid.

Sofie de Bruijn
De avond werd geopend door Sofie de Bruijn (2002) uit Woerden. Sofie vierde deze dag haar zeventiende verjaardag met dit optreden en
natuurlijk zong het publiek haar hartelijk toe toen ze op het podium verscheen. Ondanks haar jonge leeftijd heeft ze al de nodige podiumervaring. Al op haar twaalfde trad ze tijdens de Woerdense vakantieweek op voor achtduizend mensen. In 2017 won ze de Sweet Sorrow Award in de categorie singer/songwriter. Sofie timmert hard aan de weg: ze heeft al veel muziek (met name covers) op Spotify en een eigen YouTube kanaal, maar het plan is om snel met een eigen album te komen. Op dit album kiest ze ervoor in het Nederlands te zingen. Zo probeert ze haar luisteraars te raken en de ruimte te geven om de betekenis ook zelf in te vullen.

 

 

Sofie speelde een set met haar nieuwe Nederlandse werk en wist het publiek meteen te overtuigen met haar prachtige songs en volwassen podiumpresentatie. Sofie blijkt niet alleen een goede zangeres en pianiste, maar ook een begenadigd tekstdichter. Haar teksten zijn rijk aan herkenbare levenservaringen en scherpe observaties, die veel indruk maakten op het publiek. Het klaterende applaus na afloop van haar set was dan ook geheel terecht. We zijn ervan overtuigd dat we nog veel gaan horen van Sofie en dat een mooie toekomst in de Nederlandse kleinkunst gloort.

Robin Haijes
Daarna volgde Robin Haijes (1996), geboren in Benthuizen maar nu wonend in Rotterdam. Ook zij heeft al een indrukwekkende muzikale reis afgelegd. Robin won in 2014 op overtuigende wijze de Singer/Songwriter Award van Serious Music Alphen en studeerde in 2017 af aan de
Rockacademie in Tilburg. Haar eerste EP ‘A Lion Awakes’ bevat rustige nummers met veel akoestische instrumenten. Op haar album ‘7½/10’ experimenteerde ze met pop met elektronische invloeden. Ze steekt veel energie in haar nieuwe band ‘Aardvark’, maar deze avond verzorgde ze – speciaal voor Serious Music Alphen – een solo-optreden.

 

 

Met haar rocky gitaarsound, een stem met een groot bereik en een heerlijk ‘rauw’ randje, plus het creatieve gebruik van de ‘looper’ waarmee ze haar gitaar en stem meerdere lagen kon geven, wist ze de bezoekers te boeien met een zeer gevarieerde set oude en nieuwe songs. Speciaal voor Serious Music Alphen speelde ze een nieuwe versie van het nummer ‘Noose’, waarmee ze in de singer/songwriter finale in 2014 zo overtuigde.

Anne Bakker
Na de pauze volgde Anne Bakker (1989). Zij is een professionele violiste die op vele fronten actief is. Ze is de violiste van de Nederlandse band Quibus, toerde met de voormalige Iron Maiden zanger Blaze Bayley en bracht een aantal albums uit met het Göksel Yilmaz Ensemble, waar-mee ze samen met het Internationale Danstheater optrad in Turkije en Indonesië.

 

 

Deze avond speelde Anne (solo)nummers van haar eerste eigen EP ‘Vox/Viola’. In deze songs combineert ze de diepe sound van haar altviool met haar mooie stem. Een unieke combinatie die je niet vaak ziet en hoort. Anne wist letterlijk alles uit haar viool te halen; natuurlijk door te strijken en te tokkelen, maar ook door hem moeiteloos als een (bas)gitaar te bespelen. Ook Anne had een zeer gevarieerde set die van het begin tot het einde bleef boeien. Daarbij wist ze de mogelijkheden van de ‘looper’ mooi te benutten.

Gayle Skidmore
De avond werd afgesloten door Gayle Skidmore. Deze oorspronkelijk uit de VS afkomstige zangeres en multi-instrumentaliste maakte al indruk door meerdere keren de San Diego Music Award te winnen. Ze geniet bekendheid door samenwerking met onder andere Jason Mraz, Lisa Loeb, Nickel Creek en Jon Foreman. In 2016 volgde ze haar geliefde naar Nederland en timmert nu hier flink aan de weg. In oktober 2017 won ze de eerste prijs als songwriter in de editie Beste Singer/Song-writer van het Groene Hart. Ze schrijft songs met veel diepgang en heeft inmiddels meerdere albums uitgebracht, waaronder ‘Sleeping Bear’ (2014), ‘The Golden West’ (2016) en de EP ‘The New York’ (2017).

 

 

Gayle speelde een mooie set songs, waarbij ze haar mooie, zuivere stem (met indrukwekkend bereik) en haar instrumenten (piano, gitaar, banjo en banjuelo – een kruising tussen ukulele en banjo) tot een fraai harmonisch geheel wist te smeden.

Verrassende afsluiting
Na deze set hadden de vier dames nog een verrassing in petto: samen speelden ze een schitterende, meerstemmige versie van de song ‘Calm After The Storm’, waarmee The Common Linnets in 2014 de tweede plaats op het Eurovisie songfestival wisten te bereiken.

 

 

Een uniek moment, want het is maar de vraag of deze dames elkaar in hun muzikale reizen nog een keer zullen tegenkomen. Na afloop was iedereen zeer te spreken over deze avond, waarin maar weer eens werd aangetoond hoe gevarieerd en boeiend singer/songwriting kan zijn en hoeveel talent we op dit gebied we in Nederland hebben.