Mijlpalen

Na de vele prog/symfo-concerten vond Serious Music Alphen (het) tijd voor iets heel anders: Jazzrock/Fusion. Gekozen werd voor een minifestival met drie bands én een DJ, ter afsluiting van het drukke en succesvolle jaar 2018. Het werd een heerlijke avond met optredens van Nederlandse toppers in het genre: Jurgen Burdorf, Simone Croes en Richard Hallebeek. En in de foyer zorgde de Alphense André ten Brink (DJ Mr Groove) voor heerlijke sounds.

Jurgen Burdorf
De avond werd geopend door de Jurgen Burdorf Band. De op het
Amsterdamse conservatorium geschoolde gitarist is een veelgevraagde sessiemuzikant, maar zijn passie ligt in zijn zelfgeschreven nummers met de voor hem kenmerkende sound waarin jazz, rock en Americana terug te horen zijn. In maart 2018 verscheen het nieuwe (derde) album ‘Picking Up Steam’, dat voortbouwt op de goed ontvangen voorgangers ‘Opening Lines’ (2016) en ‘Straight Up Guitar’ (2017).

 

 

Het verrassend goede optreden, met veel nummers van zijn laatste cd, was een enorme verrassing voor vele bezoekers en zette de positieve toon voor de avond. Niet alleen Jurgen imponeerde met zijn heerlijke spel, ook zijn hele band maakte veel indruk. Met Tico Pierhagen (toetsen), een toetsenman van internationale klasse, bassist Hugo den Oudsten en drummer Salle de Jong, die deze avond inviel voor de vaste drummer Willem Smid, maar speelde alsof hij al jaren meedeed, heeft Jurgen een band van hoog niveau. Het zeer gevarieerde optreden (met de virtuoze Americana-song ‘Watching The Grass Grow’ als afsluiter) werd terecht beloond met een ovationeel applaus.

 

 

Simone Croes
Na de pauze was het de beurt aan Simone Croes. Simone studeerde als eerste vrouwelijke basgitarist af aan de afdeling ‘jazz’ van het conservatorium van Amsterdam en treedt al vele jaren op met diverse formaties. Ze heeft recentelijk haar eerste eigen album ‘Pick Up Your Bass’ uitgegeven, een cd met melodische fusion/funk gecomponeerd rond de basgitaar. De pers spreekt over ‘een debuut meesterwerk’ en ‘gloed- en gevoelvolle composities, gedoseerd virtuoos baswerk’.

 

 

Simone liet deze avond horen wat dat betekent, samen met haar zeskoppige band, bestaande uit Sietse Huisman (drums), Willem Hellbreker (saxofoons en fluit), Folker Tettero (gitaar), Stefano de Smaele (toetsen) en Edwin van Beek (samples en percussie). De totaal andere sound (dan Jurgen Burdorf) was even wennen, maar al snel had ook Simone het publiek voor zich gewonnen met haar energieke spel en sympathieke uitstraling. Na afloop was iedereen zeer te spreken over Simone en werd ook haar band geprezen om het zeer geslaagde optreden.

 

 

Richard Hallebeek
De avond werd afgesloten door Richard Hallebeek. Ook Richard studeerde aan het Amsterdamse conservatorium en eveneens in Los Angeles. Hij is al meer dan dertig jaar (professioneel) gitarist en muziekdocent. Hij trad op met tal van bekende gitaristen (waaronder grootheden als Scott Henderson, Greg How en Allan Holdsworth) en bracht ook zelf al meerdere cd’s uit. Eind 2017 verscheen zijn nieuwe cd ‘One Voice’.

 

 

Richard, die vooral in het buitenland veel bekendheid geniet, speelde met zijn band een mooie set met toetsenman Jeroen van Helsdingen (‘Hels’) , bassist Frans Vollink en drummer Niels Voskuil.

 

 

Mr Groove
Pas na middernacht ging het licht uit in het theater en bleef het publiek nog wel even napraten over deze shows, begeleid door de lekkere muziek van DJ Mr Groove.

 

 

Voor vele aanwezigen was (live) jazzrock toch een nieuwe belevenis, maar de waardering voor de (klasse van de) muzikanten en de (hoge) kwaliteit van het geluid (Eventco/Steven Loos) was groot en de conclusie was dat dit eerste Jazzrock/Fusion-event een opvolger verdient (in 2019).