Mijlpalen

Op vrijdag 23 september 2022 ontving Serious Music Alphen een bijzondere gast: de multi-instrumentalist Antony Kalugin (en zijn band) uit Oekraïne (Charkov). Hij kwam naar het sfeervolle Parkvilla in Alphen aan den Rijn voor een speciaal concert met als thema ‘a message of peace’.

Antony Kalugin is bij prog/symfo-liefhebbers vooral bekend vanwege zijn prachtige, vooral instrumentale albums, die hij zowel solo als onder de naam Karfagen uitbrengt. Maar hij maakt ook meer songgerichte muziek met zijn band Sunchild. Hij is niet alleen creatief, maar ook zeer productief: met zijn nog maar 41 jaar heeft hij onder deze en ook andere samenwerkingsverbanden, zoals Hoggwash, al meer dan 30 (!) zeer gevarieerde en gewaardeerde studioalbums uitgebracht. Zie voor de volledige discografie de website Progarchives.

Contact
Zoals velen was Lenne Huisman van Serious Music in februari dit jaar geschokt door de inval van Rusland in Oekraïne. Behalve het doneren van geld en goederen vroeg hij zich af wat nog meer kon doen. Als liefhebber van progrock en organisator van concerten nam hij begin maart contact op met de voor hem toen nog onbekende Antony via een e-mail waarin hij mijn medeleven met het Oekraïense volk uitsprak. Hij vroeg Antony naar de situatie van hem en zijn gezin en of hij hem ergens mee kon helpen. Antony reageerde snel op zijn e-mail en vertelde dat hij zijn huis en studio had moeten achterlaten en zijn gezin in Polen in veiligheid had gebracht. Zelf moest hij in Oekraïne blijven om – net als alle volwassen mannen – beschikbaar te zijn voor het leger.

Gepuzzel
Lenne en Antony bleven contact houden en na enkele weken meldde Antony dat hij ook in Polen verbleef. Hij was daar weer bezig met het maken en uitbrengen van muziek en het geven van kleine concerten. Het lukte om samen een datum te vinden voor een concert in Parkvilla. Antony vond het heel mooi en eervol dat hij van zijn overheid naar Nederland mocht reizen om een ‘message of peace’ te brengen namens Oekraïne. Het was nog een heel gepuzzel, want Antony was niet in staat om alle benodigde instrumenten en apparatuur, zoals een keyboard, een drumkit en versterkers, mee te nemen in zijn busje. Maar met hulp van Arne van Os van den Abeelen van mr. Bowler Music Agency en Remco Engels, die al eerder in Parkvilla speelde met Genesis Project, werden alle benodigdheden bijeengebracht.

 

 

Oekraïense gasten
Op de dag van het concert – de oorlog waarin Oekraïne dapper en verrassend standhoudt, duurt dan al meer dan zeven maanden – is Parkvilla goed gevuld. Niet alleen met liefhebbers van Antony’s muziek, afkomstig uit het hele land, maar ook met een groep Oekraïense gasten die tijdelijk onderdak hebben gekregen in de gemeente Alphen en die op uitnodiging van Serious Music als speciale gasten aanwezig zijn. Antony (toetsen, zang) heeft de volgende band meegebracht: Anton Barsukov (gitaar), Kostiantyn Shepelenko (drums), Vladyslav Karbovskyi (bas) en Mariya Panasenko (lead & background zang). Ook Antony’s vrouw Olga Rostovskaya (zang) is present.

 

 

Van begin tot eind boeiend
De uitstekend en ‘strak’ spelende band speelt een mooie mix van songs uit zijn hele oeuvre, verdeeld over twee sets:

Eerste set

 1. 1 Piano Intro Ukraine
 2. 2 Another Friday Night
 3. 3 Shall We Run
 4. 4 Rain Drops
 5. 5 Reason Why
 6. 6 Visionary Sights
 7. 7 Grail and Time
 8. 8 Invisible Line (zie de video onder aan dit artikel)

Tweede set

 1. 1 Out Of Darkness
 2. 2 Amused Fair
 3. 3 Father
 4. 4 Labyrinth
 5. 5 Close To Heaven
 6. 6 Day Without Rain
 7. 7 Day Of Destiny
 8. 8 Vilna

Toegift: Reason Why

Voor de pauze komen vooral nummers aan bod van het meer songgerichte Sunchild, met hoofdrollen voor de beide zangeressen. Dat de band dan al veel indruk maakt, blijkt wel in de pauze: veel bezoekers hebben belangstelling voor de cd’s in de ‘fanshop’ en besluiten hun cd-collectie uit te breiden met één of meer albums van Antony.
Na de pauze is er de nodige ruimte voor het meer instrumentale/symfonische werk van Karfagen, waarbij Antony zijn virtuositeit op de keyboard nog meer kan etaleren. Het concert blijft van het begin tot het eind boeiend: de muziek staat centraal maar af en toe neemt Antony even de ruimte om stil te staan bij de situatie in zijn land en spreekt hij zijn dank uit voor de belangstelling en steun. Aan het einde van het concert, wanneer de band ‘Vilna’ speelt – het Oekraïense volkslied, waarvan Antony een speciale versie heeft gemaakt – zijn de emoties
vanuit de zaal heel duidelijk merkbaar. Onder een luid applaus neemt de band afscheid van Alphen, waarbij de hoop wordt uitgesproken om snel te kunnen terugkeren, onder betere omstandigheden.

 

 

Meer weten over Antony Kalugin? Lees dan ook het artikel ‘Vechten met boodschap van vrede’ uit iO Pages (september 2022). Je vindt het in onze rubriek Persberichten.

Background Music heeft video-opnamen gemaakt van dit concert. Onder andere deze van ‘Invisible Line’.