Mijlpalen

Op 28 oktober 2022 was het podium van Parkvilla gereserveerd voor twee Nederlandse bands die stevige rock met progressieve elementen maken en zich onderscheiden door sterke vrouwelijke vocalisten: Scarlet Stories en Golden Caves.

Beide bands speelden al eerder als voorprogramma van optredens van andere bands in Parkvilla, maar ‘nieuwe’ releases van hun albums in de coronaperiode waren een goede reden om ze weer uit te nodigen als hoofdacts in een dubbelprogramma. Een mooie gelegenheid dus om de nieuwe songs van de bands ook live te kunnen ervaren.

Scarlet Stories
De kern van Scarlet Stories bestaat uit Lisette van den Berg (vocalen) en Bram te Kamp (gitaar). Na een tweetal ep’s verscheen in 2019 (in volledige bandbezetting) het langverwachte eerste album ‘Necrologies’, waarmee de band lovende recensies scoorde en de ‘iO Pages Prog Award 2019’ won. Deze avond keerde de band terug naar de roots in een semi-akoestische setting met Lisette, Bram en violiste Sophie Ansems. In deze setting liet Scarlet Stories horen dat hun songs – die op het album ‘stevig’ worden uitgewerkt – ook in een kleine bezetting ‘als een huis’ staan.

 

 

Het optreden was van hoog niveau en sfeervol, mede ook door de ‘warme’ en wat duistere belichting, en was heel boeiend door de loepzuivere en zeer gevarieerde zang van Lisette – soms zacht en intiem, dan weer hard en rauw – in combinatie met Brams gevarieerde spel op de akoestische gitaar, de fraaie melodieën van Sofies viool en de tweede stemmen van beiden. Het is eigenlijk zonde dat de songs van Scarlet Stories (nog) niet zijn opgenomen/uitgegeven in deze setting, want daarmee zou de band ook zeker een nieuw publiek voor zich kunnen winnen.

 

 

Golden Caves
Na deze fraaie en sfeervolle opening ging het er na de pauze een stuk steviger aan toe met Golden Caves. Deze band, met zangeres Romy Ouwerkerk als frontvrouw, geldt als een van de meest veelbelovende vertegenwoordigers van de nieuwe generatie progressieve rock. In 2020 deed het vijftal weer van zich spreken met hun tweede volledige album ‘Dysergy’, dat wordt omschreven als ‘een dynamische mix van progrock met moderne alternatieve invloeden en hier en daar een aanstekelijk poprandje’. Ook Golden Caves won eerder een van de prestigieuze Progressive Music Awards (als beste nieuwkomer) en het Engelse magazine ‘PROG’ noemde Golden Caves ‘a revelation for (…) the future of prog rock’.

 

 

Het publiek ging er dus even goed voor zitten en dat was wel nodig, want het verschil met het intieme optreden van Scarlet Stories was groot: de band ging er meteen ‘volop in’ met de stevige songs van hun nieuwe album. Het was in het begin nog even zoeken om het stemgeluid Romy goed in de mix te krijgen, maar toen dat ‘geregeld’ was en het publiek gewend was aan het volume, volgde een prima optreden met pakkende en gevarieerde songs. De focus lag uiteraard op het nieuwe album, maar ook enkele oudere songs kwamen aan bod, waaronder de ‘catchy’ single ‘Bring Me To The Water’ Het was duidelijk dat de band genoot om weer live te kunnen optreden en Romy gaf meerdere keren aan dat ze erg blij waren dat er weer contact met de volgers van de band mogelijk was. Na een show van 75 minuten nam de band het royale applaus in dank aan en was er nog even gelegenheid voor een ‘meet & greet’ in de foyer.

 

 

Al met al een prachtige en sfeervolle avond die maar weer eens aantoonde dat er in Nederland heel mooie progressieve rock wordt gemaakt door talentvolle muzikanten die op een groter podium zeker niet zouden misstaan.