Mijlpalen

Op vrijdag 28 oktober 2016 was de bekende Britse progressieve rockband Antimatter in Alphen aan den Rijn voor een bijzonder akoestisch optreden. De Nederlandse band Sylvium verzorgde het voorprogramma, eveneens akoestisch. In deze setting kwam het intieme Parkvilla Theater optimaal tot zijn recht, waardoor het een onvergetelijke avond werd voor de bands en het publiek.

Antimatter is het levenswerk van Mick Moss. Samen met Duncan Patterson (de voormalige bassist van Anathema) startte hij het project in 1997. Deze samenwerking leverde drie albums op: ‘Saviour’ (2001), ‘Lights Out’ (2003) en ‘Planetary Confinement’ (2005). Is de muziek op de eerste twee albums nog een bijzondere mix van rock, gothic en trip hop, op ‘Planetary’ wordt de beweging richting akoestische, melancholieke rock gemaakt.

Inktzwart
Na de afronding van dit album gaat Mick alleen verder met Antimatter. Dat levert het fraaie album ‘Leaving Eden’ (2007) op. Daarop zet Mick de lijn van het vorige album door, maar er is meer ruimte voor de elektrische gitaar. Het album ‘Fear Of A Unique Identity’ (2012), waarin ook weer elementen van de oudere albums te horen zijn, is meer gelaagd en energieker. In 2015 verschijnt het zesde album van Antimatter, ‘The Judas Table’. Dit album wordt zeer positief ontvangen. Metalfan.nl daarover: ‘Het is een inktzwart album, dat paradoxaal genoeg juist daardoor een bevrijdend effect heeft. Een plaat met hart en ziel, vol gevoel gemaakt door een briljante, gekwelde muzikant.’ Progwereld schetst hetzelfde beeld en concludeert: ‘Mick Moss eist al je aandacht op en laat je daarna (emotioneel) uitgeput achter. Prachtig. Pijn en schoonheid liggen nu eenmaal dicht bij elkaar.’

 

 

Ongekende schoonheid
Nadat Antimatter ons land dit voorjaar al bezocht voor een tour, kwam de band nu naar Alphen om hun meesterwerkjes in een akoestische setting te laten horen. En het publiek werd niet teleurgesteld, integendeel. Wat Mick Moss en gitarist Dave Hall ten gehore brachten was van ongekende schoonheid en hoog niveau. De muziek grijpt je en laat je niet meer los. Veel complimenten na afloop. Mick had veel te weinig cd’s in zijn koffer meegenomen om het hongerige publiek van materiaal te voorzien, maar gelukkig zijn de albums goed verkrijgbaar.

Warme sound
Het optreden van Antimatter werd voorafgegaan door een optreden van de Nederlandse band Sylvium. Hun laatste album ‘Waiting For The Noise’ uit 2015 was een groot succes en is terecht beloond met een tweede plaats in de iO Pages Prog Award 2015. De band was al twee keer eerder (2013 en 2015) te horen bij Serious Music Alphen en maakte toen grote indruk met hun ge(s)laagde album en warme sound.
Tijdens het door Freia Music georganiseerde ‘Sound Of Fall’ (eind 2015 in Apeldoorn) deed de band een zeer geslaagd semiakoestisch optreden. Zo spelen ze niet vaak en dat is eigenlijk heel jammer, want (juist) in deze kleine setting komen de songs zeer goed hun recht. Met hun verzorgde optreden maakten ze deze akoestische avond helemaal compleet.

 

 

Na afloop waren er ook veel complimenten voor het warme geluid dat Steven (Eventco) weer wist te creëren deze avond. En er werden al weer plannen gesmeed voor volgend jaar; het kan dus zomaar gebeuren dat we beide bands snel terugzien.

Zie ook Persberichten voor de recensie van Progwereld.