Mijlpalen

Op 19 november 2022 presenteerde Serious Music Alphen voor het eerst een band uit Oostenrijk: Blank Manuskript.

Deze vijfkoppige band bestaat uit zeer getalenteerde en creatieve muzikanten die een creatieve en wonderlijke mix van progressieve/ artrock met symfonische, jazzy en psychedelische elementen creëren en daarbij een gevarieerde verzameling instrumenten bespelen:

  • – Jakob Aistleitner – saxofoon, elektrische gitaar, elektrische bas, fluit, glockenspiel, slagwerk, zang
  • – Peter Baxrainer – elektrische gitaar, akoestische gitaar, klassieke gitaar, zang
  • – Jakob Sigl – drums, percussie, zang
  • – Dominik Wallner – piano, orgel, elektrische piano, clavinet, mellotron, synthesizer, celesta, zang
  • – Alfons Wohlmuth – elektrische bas, fluit, flessen, zang

Blank Manuskript maakte tot nu toe albums als ‘Tales From An Island – Impressions From Rapa Nui’ (2009) en ‘The Waiting Soldier’ (2015), maar het belangrijkste wapenfeit van de band is het album ‘Krásná Hora’ (2019). Dit album is vernoemd naar het gelijknamige dorpje in Tsjechië (‘mooie berg’) waar de nummers geschreven zijn. Het thema van de nummers is hoe de mens zich voelt als hij/zij alleen is, of als hij/zij in een (bepaalde) groep is.

Ware ontdekkingsreis
Het meest recente album is ‘Himmelfahrt’ (2020), dat tijdens de coronapandemie werd opgenomen en de luisteraar meeneemt in een muzikale reis van de hel naar de hemel. Thematisch gezien geen lichte kost dus, maar dat wil zeker niet zegen dat de albums ‘zwaar’ zijn. De muziek van Blank Manuskript is een ware ontdekkingsreis met allerlei stijlen, tempowisselingen en muzikale bewegingen die blijven boeien en verrassen als je er even de tijd voor neemt. En dat doen we graag bij Serious Music Alphen met onze theaterconcerten!
Helaas was de belangstelling voor deze – in Nederland zelfs in prog-kringen onbekende – band matig, maar de ruim veertig bezoekers waren na afloop aangenaam verrast over de kwaliteit van de muziek en de muzikanten. Zoals wel vaker hadden de thuisblijvers ongelijk en misten zij zo een heerlijke avond met pure muziek.

 

 

Krásná Hora compleet
Het eerste deel van het concert speelde de band het ‘Krásná Hora’-album integraal. Het was 70 minuten lang genieten van een enorme variëteit aan stijlen, tempowisselingen en instrumenten, maar de band hield de regie strak in handen en wist telkens weer te verrassen.

 

 

Toen het tijd was voor de pauze was er even het gevoel dat het concert met zoveel intensiteit eigenlijk al ‘compleet’ was, maar na een rustmoment en drankje gaf het publiek zich over aan een nieuwe reis, waarin nummers van de andere drie albums werden gespeeld.

 

 

Circusachtig
In het eerste deel van het concert had de band ervoor gekozen om geen interactie met het publiek te hebben, maar aan het begin van het tweede deel gaf Dominik aan dat dit deel ‘wat toegankelijker’ zou zijn. De kleding van de bandleden leek dit te onderstrepen: was die in het eerste deel nog ‘stemmig’ te noemen (met zwart en goud), in het tweede deel was deze kleurrijk en circusachtig. Maar dit bleek slechts uiterlijke schijn, want ook het tweede deel zal vol met spannende muziek en muzikale verrassingen die minstens net zo veel boeiden als in het eerste deel.

 

 

Vlak voor de toegift werd gemeld dat drummer Jakob aan het einde van deze tour de band zal gaan verlaten, na tien jaar trouwe dienst. Een vervanger is al gevonden, maar het vervangen van een uitblinkende drummer als Jakob zal niet eenvoudig zijn. Dat geldt overigens voor alle leden van deze eigenzinnige band, die allen een unieke inbreng hebben en samen tot bijzondere muzikale prestaties komen. Een parel van een band die we graag nog een keer willen terugzien in Parkvilla. Maar dan met méér publiek!