Mijlpalen

  • 5
    nov
    2022
    Alphen aan den Rijn, Nederland
    Parkvilla

In een tot de nok toe gevuld Parkvilla gaf de bekende Duitse progrock-formatie RPWL op zaterdagavond 5 november 2022 een spetterend optreden. Voor de bezoekers van Serious Music Alphen werd het een feest van herkenning, want de band had besloten om hen te trakteren op een ‘Best Of’-concert.

Het was alweer de derde keer dat RPWL acte de présence gaf bij SMA in Parkvilla. In november 2016 stond de band er op het podium met een integrale uitvoering van de eerste conceptshow ‘The Man And The Journey’ van Pink Floyd uit 1969. Drie jaar later, eveneens in november, speelden zij hun complete album ‘Tales From Outer Space’, dat eerder in 2019 was uitgebracht.
Het blijft bijzonder dat zo’n ‘grote’ band als RPWL, die normaal in veel grotere zalen speelt, ook kiest voor het kleine, maar zo bijzondere Parkvilla. Dit keer dan niet met een project of een nieuwe cd, maar met een representatieve dwarsdoorsnede van hun totale oeuvre, dat maar liefst 22 jaar omspant.

Song en sfeer
RPWL is afkomstig uit Freising (Beieren) en begon als een Pink Floyd coverband. In 1997 kreeg de band haar definitieve naam, bestaande uit de beginletters van de achternamen van de leden. Van deze bezetting zijn Kalle Wallner en Yogi Lang nog over. Zij hebben er met Markus Jehle (keyboards),  Marc Turiaux (drums) en Markus Grützner (bas) topmuzikanten bij die voor Duitse muzikale klasse en degelijkheid zorgen.
De muziek van RPWL kan het best worden omschreven als ‘art and progressive rock’, maar met veel aandacht voor de song en de sfeer. Beide worden sterk bepaald door het melodieuze gitaarspel van Kalle Wallner en het sfeervolle stemgeluid van Yogi Lang. Na tien studioalbums, een ‘best of’-album en meerdere live albums en (solo)projecten van Lang en Wallner verscheen in 2021 de concertfilm over het eerste album (uit 2000) ‘God Has Failed – Live & Personal’.

Best of RPWL
Rond half negen betrad de zevenkoppige band, voor de gelegenheid uitgebreid met twee achtergrondzangeressen, het podium van Parkvilla. Tegen een redelijk sober decor – dit keer geen grootse lichtshow of uitgebreide diaprojecties, alleen doeltreffende maar sfeervolle belichting – bracht RPWL twee puike sets met nummers die volgens de band zelden live worden gespeeld (aldus een bericht op hun website).

 

 

Als opener van de avond was gekozen voor de song waarmee het in september 2000 allemaal begon voor RPWL: het openingsnummer van hun allereerste album ‘God Has Failed’, getiteld ‘Hole In The Sky’. Een goede keus, want deze sfeervolle song bracht het publiek direct in de juiste stemming voor een avondje nostalgie. In de eerste set van om en nabij een uur kwamen er heel wat juweeltjes voorbij, van uiteenlopende albums als ‘Trying To Kiss The Sun’ (2002), ‘World Through My Eyes’ (2005), The RPWL Experience (2008) en Tales From Outer Space (2019).

 

 

De band speelde met veel overgave en vrijwel foutloos. Vooral gitarist Kalle Wallner imponeerde met een aantal bezielde solo’s. De sound was uitstekend, alleen de zang van frontman Yogi Lang leek soms niet krachtig genoeg om boven de mix uit te komen. Voor het heerlijke, lang uitgesponnen ‘Light Of The World’ kroop Lang achter de keyboards om een fantastische solo van Manfred Mann-achtige kwaliteit te spelen.

Perfecte uitvoering
Na de pauze liet Lang doorschemeren dat de band bezig is met een nieuw album dat voorjaar 2023 gaat verschijnen. Vooraf was er de hoop dat de band deze concertavond al een voorproefje zou geven van het nieuwe materiaal. Dat bleek helaas niet het geval. In plaats daarvan speelde RPWL een sterke tweede set waarvan de hoofdmoot bestond uit perfect uitgevoerde songs van het album ‘Beyond Man And Time’ (2012). Vooral de driedelige suite ‘The Fisherman’ van ruim een kwartier maakte indruk, getuige de reacties vanuit het publiek.

 

 

Positief was dat de zang van Lang gedurende de tweede set een stuk beter uit de verf kwam. Daarom was het jammer dat dit deel wat aan de korte kant was; de aankondiging van het laatste nummer kwam verrassend snel. Gelukkig speelde RPWL nog wel twee toegiften: ‘Home Again’ van het album ‘Trying To Kiss The Sun’ en – hoe kan het ook anders – het aanstekelijke ‘Roses’ van ‘World Through My Eyes’, dat zoals altijd uit volle borst werd meegezongen door het publiek.

 

 

Na afloop van het concert bleken de toehoorders zeer eensgezind in hun oordeel: het was weer een feest om RPWL live te mogen zien en horen in Parkvilla. Laten we hopen dat ze snel terugkomen met materiaal van hun nieuwe album.