Mijlpalen

Op zaterdag 9 november 2019 ontving Serious Music Alphen de Duitse bands Thomas Thielen (‘T’) (met band) en de neo-progformatie Crystal Palace. Een ‘ongrijpbaar studiodier’ en een alom geprezen prog-rockact: een grotere tegenstel-ling voor een dubbelconcert was bijna niet denkbaar, maar het gebeurde echt in Parkvilla Theater in Alphen aan den Rijn.

Op verzoek van de bands was uitgeweken naar de zaterdagavond en dat bleek een concurrerende avond, met allerlei andere progrock-shows in de Nederlandse concertzalen. Maar desondanks waren toch veel nieuwsgierige muziekliefhebbers gekomen om deze in Nederland minder bekende bands te ontdekken. Onder het publieke ook trouwe fans uit Duitsland, want daar zijn deze bands beter bekend en hoort T tot de best verkopende artiesten.

Crystal Palace
De band Crystal Palace komt uit Berlijn en speelt rock die het midden houdt tussen Dream Theater, Pink Floyd en Muse. Zowel de samenwerking met bands als Porcupine Tree en RPWL als hoge noteringen van diverse albums toont aan dat Crystal Palace inmiddels een prog-rockband van formaat is. Met heel veel optredens tijdens festivals en andere evenementen hebben deze vier uitzonderlijk begiftigde vertol-kers van de progrock zich een goede reputatie als live-act weten te verwerven. In 2019 toeren ze door heel Europa om hun jongste album ‘Scattered Shards’ te promoten.

 

 

De band speelde een solide set van ruim anderhalf uur met nummers van hun vier albums. De liefhebbers van degelijke neoprog kwamen zeer aan hun trekken. Een van de hoogtepunten was het nummer ‘The System Of Events’ waarbij zanger/bassist en bandleider Yenz verwees naar het historische feit van de val van de Berlijnse muur, op de dag van het optreden exact dertig jaar geleden, en de betekenis hiervan voor de leden van de band, afkomstig uit de vroeger gescheiden delen van Berlijn.

 

 

T
Na de pauze was het tijd voor Thomas Thielen. Deze multi-instrumen-talist, zanger en producer maakt ‘artrock met prog-invloeden’ en levert heel bijzondere en hoog gewaardeerde albums af, waarop hij alles zelf speelt. Zijn muziek is zeer avontuurlijk en gevarieerd en is moeilijk te plaatsen, maar liefhebbers van David Bowie, Steve Hogarth (Marillion) en Sigur Ros zullen zijn muziek zeker waarderen. Thomas Thielen treedt niet vaak op, maar besloot dat het met de release van zijn laatste album ‘Solipsystemology’ (2019) tijd was om de afronding van zijn muzikale novelle in drie delen, waarvan eerder de delen ‘Fragmentropy’ (2015) en ‘Epistrophobia’ (2016) verschenen, te promoten. Hoogtepunt voor T was het optreden op 20 juli 2019 op ‘Loreley Night of the Prog’, een cultfestival dat bekend staat om de grote namen die er jaarlijks optreden. Daarna ging hij met Cystal Palace op tournee door Duitsland, maar speciaal voor Serious Music Alphen plande hij ook één concert in Nederland in.

 

 

Indringend
T speelde een dwarsdoorsnede van zijn rijke oeuvre van bijna twintig jaar, overigens zonder nummers van zijn laatste twee albums, gezien de grote complexiteit ervan. Dat gaf de ruimte voor een mooie setlist met meer songgerichte nummers, waarmee T en zijn band – met daarin ook Crystal Palace-bassist Yenz – het publiek van begin tot einde wist te boeien. De songs, met als meest toegankelijke het door T als pophit getypeerde nummer ‘The Irrelevant Love Song’, gaven een goed beeld van de indringende muziek van T. In de set was ook ruimte voor twee covers, waaraan T zijn eigen kleur gaf: de klassieker ‘A Forest’ van The Cure en, als eerste toegift, de pakkende Marillion-klassieker ‘Neverland’, van het album ‘Marbles’.

 

 

Verrassing
Het begon al aardig tegen twaalven te lopen toen Thomas ruimte vroeg voor een verrassing: beide bands kwamen terug op het podium en sloten de avond waardig met de Bowie-klassieker ‘Heroes’, die heel goed past bij T’s stemgeluid. Na afloop was het publiek onder de indruk van beide bands en was de aanschaf van een stapels cd’s het startpunt voor velen om het oeuvre van Crystal Palace en T te gaan ontdekken. Ook de bands waren na afloop vol lof over de prachtige locatie, de goede organisatie, het fraaie geluid – met alle credits aan Steven/ Eventco! – en het enthousiast reagerende publiek. Een heel bijzondere avond, door sommigen zelf als ‘monumentaal’ getypeerd.