Mijlpalen

Serious Music Alphen biedt Nederlandse progressieve rockbands al jarenlang een mooi podium in Parkvilla. Vele bands kwamen al langs (en sommige al meerdere keren), maar op vrijdag 24 november 2023 was het tijd voor twee nieuwere bands (met nieuwe én bekende gezichten) die nog niet eerder in Parkvilla te zien/horen waren: Inhalo en Chain Reaktor.

Inhalo
Inhalo komt voort uit de band Ivy’s Dream (gitarist Roy Willems, drummer Pepijn Gros en bassist Peter Cats), die samen met zanger/tekst-schrijver Fons Herder een nieuwe weg is ingeslagen. Fons was in 2013 al eerder te gast in Parkvilla met zijn band Liquid Landscape, maar laat met Inhalo een heel ander geluid horen: alternatieve rock met een progressief sausje.

 

 

De band heeft veel indruk gemaakt met hun debuutalbum ‘Sever’ (2022), waaraan ze jaren gewerkt hebben en waarvoor ze door het toonaangevende progrockblad iO Pages de jaarprijs voor ‘beste Nederlandse band/album’ kregen toegekend. Om allerlei redenen was het nog niet tot een uitreiking van de daarbij behorende trofee gekomen en dat werd deze avond alsnog gedaan door Arne van Os van den Abeelen.

 

 

Inhalo was blij met deze waardering en bracht hun ‘levenswerk’ vervolgens integraal ten gehore. Na het uitbrengen van ‘Sever’ is Susana Raya (gitaar/zang) toegetreden tot de band en dat heeft Inhalo een nog rijker geluid gegeven. Het publiek genot van het energieke optreden van de goed ingespeelde band. De songs bieden veel afwisseling: elk nummer heeft stevige, maar ook rustige momenten, waardoor het optreden van het begin tot het einde bleef boeien.

 

 

Chain Reaktor
Na een klein uur was de koek (van het album) op en kon het publiek zich – na een pauze – opmaken voor de tweede band: Chain Reaktor. Dit is de nieuwe band van Erik Laan, bekend als toetsenman van Silhouette, de band waarmee hij meerdere malen te gast was in Parkvilla.

 

 

Chain Reaktor bestaat – naast Erik – uit zijn zoons Arjan (drums) en Bart (zang, gitaar, dwarsfluit) en Mark op ten Berg (bas). In 2021 bracht de band een eerste cd uit: ‘Homesick’. Dit debuutalbum, dat werd opgenomen in de coronatijd en gaat over eenzaamheid in de moderne stedelijke omgeving, werd positief ontvangen. Net als bij Inhalo is ook bij Chain Reaktor een lid toegevoegd aan de band na het uitbrengen van hun eerste album: Ariane van Nieuwenhuizen (gitaar/zang).

 

 

Chain Reaktor speelt avontuurlijke en ‘groovy’ progrock, melodieus met af en toe een stevig randje. Wat verder opvalt is dat de samenzang tussen Erik en Bart op het album mooi klinkt, maar live nog best een lastige opgave bleek te zijn. Met de vocale bijdragen van Ariana sloeg de band zich hier doorheen en liet horen muzikaal heel veel in huis te hebben. Naast de nummers van hun album was er ook ruimte voor de cover ‘Amazing Flight’ (van Ayreon), waarmee Erik zijn zoons (muzikaal) bleek te hebben opgevoed en die met veel passie werd gespeeld. Er volgde nog een toegift en daarna werd het optreden afgesloten.

Inhalo en Chain Reaktor bewezen deze avond dat er in de Nederlandse progrock nog steeds veel moois gemaakt wordt en dat het podium van Parkvilla een perfecte plek is om daar ‘live’ van te genieten.