Mijlpalen

Ga er maar aan staan: een band die de muziek van de legendarische Canadese band Rush vertolkt. De Nederlandse band The Rushians durft dit aan en heeft inmiddels zijn sporen ruimschoots verdiend met vele succesvolle optredens.

The Rushians kwamen in 2021 al eens naar Parkvilla. Na twee jaar werd het hoog tijd voor een vervolg, in de vorm van een nieuwe, avondvullende show met de beste nummers uit het rijke oeuvre van Rush.

Energieke muziek
Rush werd opgericht in 1968 en speelde eerst covers en hardrock. Al snel ging het meer richting progressieve hardrock en scoorde de band wereldwijde hits als Xanadu, 2112, The Spirit Of Radio, Tom Sawyer en Subdivisions. Met hun energieke muziek en de miljoenenverkopen van hun albums (waaronder negentien studioalbums in de periode 1974-2012) heeft Rush zich een plek tussen de ‘grote jongens’ van de progrock verworven en een grote schare trouwe fans opgebouwd.

 

 

In januari 2018 werd bekendgemaakt dat ze geen plannen meer hadden om te toeren of nieuw materiaal op te nemen. Het overlijden van drummer/componist Neil Peart op 67-jarige leeftijd in 2020 betekende een definitief einde aan Rush. Neil Peart was veel meer dan een (uitmuntende) drummer en songwriter; zo heeft hij meerdere boeken geschreven. Ook deze avond was Ronald van Dalfsen weer in Parkvilla aanwezig om de Nederlandse vertalingen van de boeken ‘Ghost Rider’ en ‘Drumbeats’ te promoten/verkopen.

Authentieke Rush-sound
Om de muziek van Rush live te (her)beleven zijn we aangewezen op tribute bands. The Rushians (opgericht in 2016) wil het live geluid van Rush zo dicht mogelijk benaderen, zodat het publiek het optreden ook echt als ‘Rush live’ gaat ervaren. Daar zijn ze heel succesvol in, getuige de vele optredens, onder meer op fandagen van Rush, waaronder het Rush Fan Event in De Boerderij eerder dit jaar.

 

 

Met hun goed verzorgde en uitgebalanceerde Rush-sound en energieke optreden veroverden The Rushians de harten van het publiek in het tot de nok toe gevulde Parkvilla. De band speelde met vier leden: zanger Erik Masselink, gitarist Ronald Ten Bos, bassist Paul van Stapele en drummer Richard Zopfi. Door de afwezigheid van toetsenman Martin Platenkamp waren ze voor de keyboardpartijen afhankelijk van tracks uit de laptop. Maar dat bleek geen beperking om de songs vol passie en energie over te brengen.

 

 

Volle setlist
Voor de liefhebbers hebben we weer de complete setlist van de avond in dit verslag opgenomen, om die te kunnen vergelijken met de setlist van 2021 (zie concertverslag 2021). De setlist bevatte dit keer maar liefst 22 nummers, keurig verdeeld over twee sets, met een totale speelduur van ruim twee uur. Net als in 2021 betrof het songs uit het hele oeuvre – en dus ook verschillende ‘muzikale perioden’ – van Rush en ook nu lag het zwaartepunt weer op de meest succesvolle albums ‘Permanent Waves’ (1980) en ‘Moving Pictures’ (1981).

 

 

Eén nummer willen we expliciet noemen: ‘The Garden’ (uit set 1). Dit is een mooie, intieme song van het laatste studioalbum ‘Clockwork Angels’ uit 2012 en het allerlaatste nummer dat Rush heeft opgenomen. Een prachtige song, ondersteund door een fraaie video met Japanse animaties, door Erik zelf gevonden en gemonteerd.

 

 

De toegiften ‘Working Man’ en ‘Witch Hunt’ sloten het concert af. Weer een heel geslaagde avond voor iedereen, waarbij al werd gezinspeeld op een vervolg in 2024.