Mijlpalen

Op vrijdag 18 september 2020 pakte Serious Music Alphen – na een gedwongen pauze sinds maart vanwege de coronamaatregelen – de draad weer op met een optreden van Franck Carducci en zijn band.

Met de nodigde restricties (waaronder het gemaximeerde aantal van zestig bezoekers) konden de aanwezigen eindelijk weer eens genieten van een volledige (prog-)rockshow. Franck Carducci bleek een perfecte keuze, want vooral hij is in staat om progrock te vertalen naar een wervelende en gevarieerde show. Die duurde uiteindelijk bijna twee uur (zonder pauze!), waarvan het publiek – met daarin de nieuwe Alphense cultuurmanager Kristien van den Oever – met volle teugen genoot.

Eerste exemplaar
De avond werd geopend met een formele handeling. In de lockdown-periode schreef Lenne Huisman een boek over 50 jaar progressieve rock dat in het kader van het tienjarig jubileum van Serious Music Alphen wordt uitgegeven. Het eerste exemplaar van dit boek werd overhandigd aan René Driessen, de fractievoorzitter van coalitiepartij Groen Links, die zich al jaren inzet voor de (live) pop-/rockmuziek in Alphen aan den Rijn en Serious Music een warm hart toedraagt.

 

 

Energiek
Daarna was het tijd voor de muziek. Franck Carducci, een Franse multi-instrumentalist die een tijd in Amsterdam woonde, speelde in vele bands, maar vond uiteindelijk zijn passie in de progrock. In 2010 speelde hij in het voorprogramma van zijn ‘held’ Steve Hackett (Genesis) en dat leverde de inspiratie voor een eigen album. In 2011 verschijnt het (door Hackett aanbevolen) album ‘Oddity’. Carducci maakt veel indruk met zijn energieke live-optredens met zijn eigen band, met daarbij ook de opvallende zangeres Mary Reynaud. Het optreden in 2014 in Parkvilla theater was voor velen een eerste kennismaking en een aangename verrassing. Ook na de release van zijn tweede album ‘Torn apart’ (2015) kwam Carducci naar Alphen.

 

 

Goed ontvangen
Met het concert van deze avond zette hij die traditie voort en presenteerde hij zijn recentelijk verschenen en zeer goed ontvangen album ‘The Answer’ (november 2019). Door de coronacrisis heeft Franck geen uitgebreide (release)tour kunnen doen voor dit album; hij was dan ook zeer blij dat hij na zoveel maanden voor het eerst weer een ‘echt’ concert kon geven. Dat deden hij en zijn band, ‘The Fantastic Squad’ – met daarin een aantal bekende (toetsenist Olivier Castan en zangeres/
gitarist Mary Reynaud) en nieuwe (gitarist Barth Sky en drumster Lea Fernandez) leden, – met merkbaar en voelbaar groot genoegen na zoveel maanden podiumafwezigheid.

 

 

Memorabele avond
De show gaf een mooie doorsnede van de drie albums van Carducci, waarbij – meer dan op de studioalbums – het accent op de rockmuziek werd gelegd. Maar er was ook ruimte voor enkele akoestische songs en een solonummer van Mary (‘The Angel’), getooid met fraaie lichtgevende vleugels. Met een eigen versie van de McCartney-klassieker ‘Live And Let Die’ werd een memorabele avond mooi afgesloten en kon iedereen nog even nagenieten in de foyer en terrastent (uiteraard rekening houdend met de 1,5 meter regel).