Mijlpalen

  • 22
    jun
    2018
    Alphen aan den Rijn, Nederland
    Parkvilla Theater

Op 22 juni 2018 speelde de prog-rockband Galahad (UK) in het Parkvilla Theater. Na hun weergaloze concert in 2013 kwamen ze terug met een show die in het teken stond van hun nieuwe album ‘Seas Of Change’.

Op dit album laat Galahad weer een meer symfonisch geluid horen, mede onder invloed van Lee Abraham, de nieuwe en indrukwekkende gitarist die tot 2009 deel uitmaakte van de band als bassist. Die rol werd deze avond ingevuld door de zeer vaardige Mark Spencer, een multi-instrumentalist die in meerdere bands speelt. Samen met Dean Baker (keyboard), Spencer Luckman (drums) en natuurlijk frontman/founder Stuart Nicholson (vocals) stond er een klasse-band op het podium van Parkvilla Theater, die het publiek in twee royale sets (van elk meer dan een uur) liet genieten van een doorsnede van het rijke Galahad-oeuvre.

 

 

Beginperiode
Galahad begon in 1985 met het spelen van covers (van onder andere Genesis, Marillion, Rush en ook Focus). De band maakte direct ook al eigen materiaal en steunde opkomende bands als IQ, Pendagron, Pallas en Magnum. Het eerste album, ‘Nothing Is Written’, verscheen in 1991. Pas elf jaar later (2002) bracht Galahad ‘Year Zero’ uit, waarop John Wetton (Asia, King Crimson e.d.) als gastvocalist meewerkte. Op het volgende album, ‘Empires Never Last’, liet de band een wat steviger geluid horen. Zowel in commercieel als artistiek opzicht werd ‘Empires Never Last’ beschouwd als het beste Galahad-album tot dan toe; de band ontving er ook diverse prijzen voor.

Instituut in de prog
In 2012 verschenen maar liefst twee albums: ‘Battle Scars’ in april en ‘Beyond The Realms Of Euphoria’ in oktober. Op beide albums experimenteerde de band met het inpassen van dance, ambient en zelfs trance invloeden in de progrock. De pers was zeer enthousiast over de vernieuwende muziek op deze albums. De muziekwebsite Progwereld schreef: ‘Feit is dat Galahad een instituut aan het worden is in de wereld van prog.’ Het 30-jarige jubileum van de band in 2015 werd gevierd met een dubbel-cd met hun mooiste werk, plus nog niet eerder uitgegeven materiaal uit de beginjaren. In 2017 bracht de band de prachtige cd ‘Quiet Storms’ uit, met rustige uitvoeringen van eerder uitgegeven nummers en enkele covers. Begin 2018 was het tijd voor een echt nieuw album, ‘Seas Of Change’, dat – naar de beste prog-rocktradities – slechts één lang nummer bevat. Uiteraard speelde Galahad dit nieuwe album in het Parkvilla Theater in zijn geheel, keurig verdeeld over de twee sets.

 

 

Internationaal publiek
Het publiek, waaronder ‘echte’ fans uit landen als Duitsland, België en zelfs Oekraïne, genoot met volle teugen. De band had er duidelijk zin in en zette een zeer strakke show neer in het (zoals altijd weer) bijzonder sfeervolle en goed bezette Parkvilla Theater. Het valt niet mee om als progressieve rockband te overleven, zo vertelde Nicholson ons na de show. Maar Galahad is vanaf het begin trouw gebleven aan zijn principes. Daarmee vullen ze niet de grote zalen, maar zijn ze wel altijd een ‘parel’ in de progrock gebleven, die door een trouwe schare fans is ontdekt. Wij van Serious Music horen daar inmiddels zeker bij en hopen deze band nog een keer terug te zien in Alphen.