Mijlpalen

Op 25 mei 2018 ging Serious Music Alphen terug in de tijd met een totaaltheatershow van de Britse formatie The Book Of Genesis. In een tot de laatste stoel uitverkocht Parkvilla Theater bracht de band een heerlijke ode aan een van de beste symfonische acts uit de jaren zeventig.

The Book Of Genesis is een Engelse band die niet alleen de muziek, maar ook de theatrale kant van de wereldberoemde symfonische rockband Genesis doet herleven. De band legt de focus op de jaren zeventig, toen de band met zanger Peter Gabriel – later Phil Collins – en gitarist Steve Hackett furore maakte met albumklassiekers als ‘Foxtrot’, ‘Selling England By The Pound’, ‘The Lamb Lies Down On Broadway’ en ‘A Trick Of The Tail’.

 

 

Overtuigende vertolking
The Book Of Genesis trad deze avond op met hun voormalige zanger Mike Morton (bij Serious Music een ‘oude’ bekende als frontman van de symfonische rockband The Gift) omdat de huidige zanger (Nigel Betteridge) kampt met zijn gezondheid en daardoor niet kan/mag zingen. Mike is al vanaf zijn tienerjaren fan van Genesis (en Peter Gabriel) en kent het materiaal van de band door en door. En dat was te merken, want zijn vertolking van (zowel de verhalende als zingende) Peter Gabriel was overtuigend. The Book Of Genesis nam het publiek mee naar de jaren ’70 , niet alleen door de goede (zeer gelijkende) muzikale vertolkingen, maar ook vanwege originele instrumenten, de beelden, en – natuurlijk – de kostuums waarmee Peter Gabriel destijds grote indruk maakte.

 

 

Avondvullend rocktheater
De show van ruim 2,5 uur vol met Genesis-klassiekers was zeer indrukwekkend, met als hoogtepunten ‘Supper’s Ready’ (de ruim twintig minuten durende songcyclus van het album ‘Foxtrot’) en de ‘dubbele’ drumpartijen (o.a. de indrukwekkende ‘drumconversatie’, eindigend in ‘Los Endos’). Voor de liefhebbers: The Book Of Genesis beschikt als een van de weinige bands over een (digitale) mellotron die het originele geluid van Genesis (en toetsenman Tony Banks) recht doet. En voor de kenners: beroemde creaties als ‘Bat Wings, ‘The Flower’, ‘Crested Britannia’, ‘Magog’ en ook ‘The Old Man’ (aan het slot van ‘The Musical Box’) kwamen deze avond weer tot leven. Dit was dus geen gewoon concert, maar avondvullend rocktheater op zijn best.

 

 

Tijdloze muziek
Het zeer enthousiaste publiek liet zich graag meeslepen in deze nostalgische muzikale reis. Na afloop was iedereen het erover eens dat dit voor herhaling vatbaar is, want voor de (tijdloze) muziek van Genesis blijkt ook nu nog zeer grote belangstelling te zijn, zeker als het gespeeld wordt door muzikanten van het kaliber van The Book Of Genesis.