Mijlpalen

Op vrijdag 17 mei 2019 was Parkvilla Theater gereserveerd voor de tributeband Genesis Project met hun nieuwe show ‘Seconds Out’.

Deze show was pas enkele weken gelden ingepast in het programma, omdat de Rush-tributeband ‘The Rushians’ vanwege droevige omstandigheden had moeten afzeggen . Ondanks deze late toevoeging was het publiek massaal toegestroomd op dit concert en was de zaal tot de nok toe gevuld. Genesis blijft, als een van de grondleggers van de symfonische/progressieve rock, enorm tot de verbeelding spreken en dat was dus te merken.

Genesis Project
Genesis Project maakt deel uit van het samenwerkingsverband Progtributes van toetsenist Ebert Zwart, die eerder met veel succes te gast was bij Serious Music met tributes van Supertra(m)p, Peter Gabriel en Yesshows. De band speelt met veel passie en plezier de muziek uit de hoogtijdagen van de symfonische rock van de jaren zeventig.

 

 

Legendarisch
De show van deze avond stond geheel in het teken van het legendarische dubbele live-album ‘Seconds Out’ van Genesis uit 1977, met nummers die zijn opgenomen tijdens de concerten van hun ‘Wind & Wuthering’ tour in Parijs (behalve ‘The Cinema Show’). Het waren de tijden waarin Genesis door velen werd beschouwd als de beste live rockband ter wereld. Het album bevat voornamelijk nummers van Genesis’ meest gewaardeerde albums ‘A Trick Of The Tail’ en ‘Selling England By The Pound’ met Phil Collins als zanger en Chester Thompson op drums. Spectaculair onderdeel van deze Genesis-shows waren de dubbele drumpartijen van Phil en Chester. Uiteraard waren ook deze avond twee drumkits opgesteld om het geluid en de ervaring van deze show zo compleet mogelijk te maken.

 

 

Tijdloos
De band opende de eerste set – net als ‘Seconds Out’ – met het nummer ‘Squonk’ en daarmee was de toon gezet. Het publiek voelde direct dat hier topmuzikanten aan het werk waren en dat het zich dus gerust kon overgeven aan de beleving van hun Genesis-herinneringen. Daarna werd de volgorde van het album minder strikt gevolgd en kwamen ook nummers aan bod die niet op het dubbelalbum staan, zoals het prachtige en tijdloze ‘One For The Vine’ en het instrumentale ‘In That Quiet Earth’. Na ruim een uur werd het publiek (na de slotklanken van ‘The Cinema Show’) uit de Genesis-droom gewekt voor de pauze. Vol ongeduld werd gewacht op het tweede deel van de show, waarin uiteraard de songcyclus ‘Supper’s Ready’ in zijn geheel werd gespeeld.

 

 

Royale toegift
De unieke dubbele drums gaven de songs extra power en kwamen natuurlijk helemaal tot ontlading tijdens de dubbele drumsolo van ‘Los Endos’. Door de voelbare energie in de zaal speelde de band de show van hun leven, die gelukkig geheel is opgenomen door Background Magazine, dat het concert binnenkort zal publiceren. De band kreeg een lang en welverdiend applaus toen de show werd afgesloten met de combi van ‘The Lamb’ en ‘The Musical Box’. Hoewel alle nummers van ‘Seconds Out’ al aan bod waren geweest, wilde het publiek nog meer. Het werd getrakteerd op een royale toegift met de epische songs
‘Dancing With The Moonlit Knight’ en ‘The Knife’.

In de foyer werd nog lang nagepraat over Genesis en het bijzondere gevoel voor deze band dat Genesis Project zo goed naar boven wist te halen. Een heerlijke band, volle zaal, mooi geluid en tevreden publiek: in alle opzichten zeer geslaagde avond!