Mijlpalen

Op vrijdag 19 april 2019 was de Italiaanse band Phoenix Again terug in Alphen. Na hun indrukwekkende optreden in Parkvilla Theater in 2018 (waarvan het album ‘Live in Parkvilla Theatre’ is uitgegeven) vroegen veel bezoekers om een vervolg. Hun nieuwe album ‘Friends Of Spirit’ (maart 2019) was een goede reden om dat nu al te doen. De band wilde graag en had er veel voor over: vijftien uur heen en vijftien uur weer terug reizen plus twee overnachtingen voor één concert.

Phoenix Again (afkomstig uit Bressia) speelt pure symfonische rock met een jaren ’70 tintje en heeft een bijzondere geschiedenis. In 1981 besluiten de drie broers Lorandi (gitaristen Claudio en Sergio en bassist Antonio) om samen met drummer Silvano Silva de band Phoenix op te richten. Dit viertal speelt geruime tijd samen voordat besloten wordt tot een meer symfonisch geluid. Hiervoor trekt Phoenix toetsenist Emilio Rossi aan. Na zeventien jaar is de koek echter op: in 1998 houden de bandleden het voor gezien.

Uit de as herrezen
In 2007 overlijdt Claudio. Voor de overgebleven broers en drummer Silva is dit een reden om Phoenix nieuw leven in te blazen. Samen met Marco Lorandi (gitaar) en Giorgio Lorandi (percussie), twee zonen van broer Antonio, en aangevuld met toetsenist Andrea Piccenelli, gaan zij verder onder de naam Phoenix Again. Een goed gekozen naam, als je bedenkt dat een feniks altijd uit zijn eigen as weet te herrijzen.
In 2011 verschijnt het eerste officiële album ‘ThreeFour’, gevolgd door ‘Look Out’ in 2014. Het derde album, ‘Unexplored’, verschijnt op 6 mei 2017. Dit album wordt zeer goed ontvangen (onder andere met een ‘tip’ in het vakblad iO Pages). En recentelijk verscheen dus het vierde album, ‘Friend of Spirit’, waarop de band een heel ander geluid laat horen: sfeervolle, akoestische stukken, met een centrale rol voor de Spaanse gitaar van meestergitarist Sergio.

 

 

Prima parte: acustico
De eerste set van het concert stond geheel in het teken van het nieuwe album. Alhoewel velen dit album nog niet kenden en voor een avondje progrock waren gekomen, viel deze akoestische set goed bij het pu-bliek. Niet alleen door de klasse van de band en de muziek; ook de gunfactor was groot, nadat Marco had aangegeven dat de laatste cd een eerbetoon was aan zijn (te) vroeg overleden oom Claudio. Ook akoestisch bleek Phoenix Again een hecht collectief, uiteraard door de (zichtbaar) warme familiebanden, maar zeker ook muzikaal, met Sergio en zijn Spaanse gitaar in een centrale rol. Na 45 minuten muzikale virtuositeit verliet de band het toneel onder een welverdiend klaterend applaus.

 

 

Seconda parte: elettrico
Na de pauze volgde een uitgebreide ‘versterkte’ set. De band (en het publiek) gingen helemaal los in een anderhalf uur durende show met nummers van de eerste drie albums. Er waren veel hoogtepunten, maar vooral het (aan Serious Music Alphen) opgedragen ‘Lindberg’ was bijna te mooi om waar te zijn. Alhoewel de band uitgeput was van hun muzikale megareis, was er nog energie en ruimte voor een knallende toegift (‘Winter’).
Al met al weer een groots optreden van Phoenix Again, dat gelukkig (nog) klein genoeg is voor (het budget van) Serious Music Alphen. En we mogen hopen op (nog) veel meer, want ook de band is ervan overtuigd dat er geen betere plaats dan het sfeervolle Parkvilla Theater om hun bijzondere muziek tot leven te brengen.