Mijlpalen

Op vrijdag 23 maart 2018 gingen alle remmen los in het Parkvilla Theater met optredens van de progmetal-bands HeKz (UK) en Day Six (NL).

Day Six
De avond werd geopend door de Nederlandse formatie Day Six. Zij waren al eerder bij Serious Music Alphen (in 2014) en maakten toen
indruk met een sterk optreden waarbij hun veelgeprezen album ‘The Grand Design’ (2010) centraal stond. Nu stond hun optreden in het teken van hun gloednieuwe album ‘The Solitary League’ (2017). Een mooie titel (‘vele eenlingen maken samen een sterke groep’) van een zeer geslaagd album, dat (terecht) zeer goede kritieken kreeg in de muziekbladen (zoals iO Pages).

 

 

Day Six speelde, onder leiding van de dynamische Robbie van Stiphout (gitaar en zang), een strakke set waarin ze lieten horen dat ze terecht worden gerekend tot de nieuwe vaandeldrager(s) van de Nederlandse progressieve rock. Niet zo gek dus, dat ze werden gevraagd door de beroemde band Threshold als supportact in hun Europese 2017-tour. In Parkvilla liet Day Six horen dat dit een meer dan terechte beloning is.

HeKz
Na hun optreden werd het podium gereed gemaakt voor het Engelse HeKz. De band speelt heavy metal met een ‘progressief randje’, wel omschreven als een mix van Iron Maiden, Dream Theatre, Rush en een vleugje Queen. De band timmert stevig aan de weg en maakt met het zeer recent verschenen album ‘Invicta’ duidelijk dat ze klaar zijn voor de volgende stap.

 

 

De band bleek deze ambitie ook live prima waar te kunnen maken. HeKz leverde een sterk optreden, met als blikvanger de charismatische Matt Young met zijn sterke zang en strakke baspartijen én de twin
guitars van Al Beveridge en Tom Smith. Ondanks alle kracht klinkt de band verrassend melodieus. En met nummers als ‘Bring The Fire’ (van het eerste album ‘Tabula Rasa’) en ‘Victorious’ (van het laatste album) heeft de band ook songs die goed in het gehoor liggen en die de weg naar een breder publiek mogelijk maken.  Zoals wel te verwachten met ‘metal’ was het geluidsvolume nogal stevig en waren oordopjes geen overbodige luxe, maar de waardering van het aanwezige publiek voor beide bands was groot.

Twee zeer talentvolle bands in het zo sfeervolle Parkvilla Theater op
vrijdagavond: beter kan je weekend eigenlijk niet beginnen.