Mijlpalen

Op vrijdag 13 april 2018 mocht Serious Music Alphen een geweldige band uit Italië welkom heten op het podium van Parkvilla Theater: Phoenix Again. De band had er twee autoritten van meer dan veertien uur voor over om een exclusief optreden in Alphen te verzorgen.

Phoenix Again speelt pure symfonische rock met een jaren ’70 tintje en heeft een bijzondere geschiedenis. In 1981 besluiten de drie broers Lorandi (gitaristen Claudio en Sergio en bassist Antonio) om samen met drummer Silvano Silva de band Phoenix op te richten. Dit viertal, afkomstig uit Bressia (Italië), speelt geruime tijd samen voordat besloten wordt tot een meer symfonisch geluid. Hiervoor trekt Phoenix toetsenist Emilio Rossi aan. Na zeventien jaar is de koek echter op; in 1998 houden de bandleden het voor gezien.

Phoenix herrezen
In 2007 overlijdt Claudio. Voor de overgebleven broers en drummer Silva is dit een reden om Phoenix nieuw leven in te blazen. Samen met Marco Lorandi (gitaar) en Giorgio Lorandi (percussie), twee zonen van broer Antonio, en aangevuld met toetsenist Andrea Piccenelli, gaan zij verder onder de naam Phoenix Again. Een goed gekozen naam, als je bedenkt dat een feniks altijd uit zijn eigen as weet te herrijzen.
In 2011 verschijnt het eerste officiële album ‘ThreeFour’, gevolgd door ‘Look Out’ in 2014. Het derde album, ‘Unexplored’, verschijnt op 6 mei 2017. Dit album wordt zeer goed ontvangen (onder andere met een ‘tip’ in het vakblad iO Pages). Progwereld spreekt over ‘een neoprog getint geluid dat doordrenkt is met inspiratie uit de jaren ’70 prog die groepen zoals Yes, Camel, King Crimson en Genesis maakten’. Elementen van klassieke muziek, folk en fusion zijn hierin verwerkt.

 

 

Hecht collectief
Serious Music Alphen had veel bezoekers van de tribute-bands Yessongs en Book of Genesis – als liefhebbers van symfonische rock – direct benaderd om Phoenix Again te komen ontdekken en daar was goed gehoor aangegeven. In een lekker gevuld theater ging iedereen er dus goed voor zitten om te horen wat deze zeer sympathieke Italianen te bieden hadden. En dat bleek – ook zonder percussionist Giorgio, die niet mee kon komen – zeer indrukwekkend! In een ruim twee uur durende show werden grote delen van de drie albums met veel vakmanschap en plezier gespeeld. Phoenix Again bleek een hecht collectief, uiteraard door de (zichtbaar) warme familiebanden, maar zeker ook muzikaal, met leadgitarist Sergio in een centrale rol.

Klaterend applaus
De recensies bleken meer dan correct: door de grote variëteit aan
stijlen was er geen moment van verveling en hield de band het publiek van begin tot eind geboeid. En dit is heel knap, omdat de band het niet van de zang moet hebben (slechts enkele songs hebben lyrics). Ook de opbouw van de set was mooi: na intense (rockgeoriënteerde) stukken was er telkens weer een verrassend rustmoment met pure symfo, jazz en folk. Terecht ontving de band een klaterend applaus van het aanwezige publiek. Deze avond bewees maar weer eens dat het Parkvilla Theater bij uitstek de plek is om progressieve muziek te ontdekken en te beleven!