Mijlpalen

Op vrijdag 7 juni 2024 verzorgden de formatie Mangrove en de tributeband Genesis Project een dubbelconcert vol met symfonische rock in Parkvilla.

Zowel Mangrove (2011, 2016, 2018 en 2022) als Genesis Project (2019) waren al eerder te zien/horen bij Serious Music Alphen, maar er is sindsdien wel het nodige veranderd. De beide bands hebben qua bezetting inmiddels de nodige raakvlakken. Ebert Zwart is bekend van Genesis Project, maar sinds kort ook de nieuwe toetsenman van Mangrove. En Mangrove-zanger/gitarist Roland van der Horst is inmiddels ook een bekend gezicht bij Genesis Project.

Ook drummer Lex Bekkernens speelt in beide bands. Omdat hij door ziekte niet kon meespelen, leek het concert niet door te kunnen gaan, maar er werd toch een oplossing gevonden door Roy Kieftenbelt, de tweede drummer van Genesis Project, de klus alleen te laten klaren en ook bij Mangrove te laten meespelen. Het lukte hem om in één dag drie (lange) songs van Mangrove in te studeren, waardoor het optreden van Mangrove – weliswaar ingekort – toch kon doorgaan. Roy deed het uitstekend en kreeg daarvoor dankbaar applaus van het in grote getale aanwezige publiek.

Mangrove
Mangrove startte de avond. De band is afkomstig uit de omgeving van Apeldoorn en speelt eigen songs waarbij wordt teruggegrepen op de symfonische rockmuziek van de jaren zeventig. De band bereikte zijn top met het zeer goed ontvangen derde album ‘Beyond Reality’ (2009) en de live-dvd ‘The Show Beyond Reality’ (2012). De band bleef actief met optredens, maar op een nieuw album moest lang worden gewacht. Na veertien (!) jaar is dat er dan eindelijk: ‘Bridge to Fiction’. Een album dat staat als een huis en klinkt als een klok.

 

 

In een korte set van bijna drie kwartier speelde Mangrove drie nummers. Ze begonnen met ‘Facing The Sunset’ de titelsong van hun gelijknamige tweede album. Daarna volgde ‘Stay’ van het nieuwe album ‘Bridge to Fiction’ en als afsluiter speelde de band de klassieker ‘There Must Be Another Way’, eveneens van het album ‘Facing The Sunset’. Het klonk weer vertrouwd en goed, maar het smaakte naar meer. Afgesproken is dat Mangrove zeker nog een keer naar Parkvilla komt!

 

 

Genesis Project
Na de pauze volgde Genesis Project. Deze band is bijna 25 jaar geleden ontstaan en heeft sindsdien met veel enthousiasme diverse shows van Genesis opgevoerd. Genesis Project is veel meer dan een tributeband: de bandleden laten je niet alleen genieten van de intelligente rock van Genesis, maar weten ook de authentieke sound goed te benaderen.
Na de ‘Seconds Out’-show (2019) vertolkte Genesis Project nu hun ‘Two Sides Live’-show. Daarin komen – naast bekende Genesis-klassiekers als ‘Firth Of fifth’, ‘Cinema Show’ en ‘One For The Vine’ – ook latere songs aan bod, uit de tijd dat Genesis (na het vertrek van gitarist Steve Hackett) als trio doorging. Denk daarbij aan songs als ‘Jesus He Knows Me’, ‘Follow You Follow Me’, ‘That’s All’, ‘Hold On My Heart’ en ‘Land Of Confusion’.

 

 

De band was goed op dreef en speelde – vanwege het wat kortere optreden van Mangrove – een langere show van ruim anderhalf uur waar het publiek volop van genoot. De band liet horen het Genesis-materiaal prima te beheersen, maar een speciale vermelding voor gitarist Edwin Roes is zeker op zijn plaats. Zijn spel – zowel de partijen van Steve Hackett als die van Mike Rutherford – was een genot om naar te luisteren.

 

 

‘Two Sides Live’ bleek een show die meer dan voldoende bood voor de fans van zowel het oudere als het latere werk van Genesis. De band sloot af met twee verrassende, maar passende toegiften: eerst de grote hit van het debuut-soloalbum van Phil Collins, ‘In The Air Tonight’, en daarna het nummer ‘Sledgehammer’ van Peter Gabriel.

Al met al dus weer een mooie en lange avond vol heerlijke vertrouwde en nieuwe symfonische rock in het sfeervolle Parkvilla!