Mijlpalen

Na al het internationale aanbod van de afgelopen maanden stonden er op vrijdag 9 november 2018 weer eens twee Nederlandse progrock-bands, die al eerder te gast waren bij Serious Music Alphen, op het podium van Parkvilla Theater: Mangrove en Silhouette.

Mangrove en Silhouette hebben met al hun ervaring en rijke oeuvre een uitstekende live-reputatie opgebouwd. Zij stonden dus garant voor een hele avond genieten van Nederlandse prog van de bovenste plank.

Energiek optreden van Silhouette
In het goed gevulde theater werd de avond geopend door Silhouette, de band uit Utrecht die zich laat inspireren door de muziek van Marillion, Genesis en IQ. Silhouette speelde al twee keer eerder in Alphen (in 2012 en in 2016 in het kader van hun ‘Beyond The 7th Wave’ tour). Een derde concert in het kader van hun laatste – zeer goed ontvangen – album ‘The World Is Flat’ moest vorig jaar wegens persoonlijke omstandigheden worden afgezegd.

 

 

Dat maakte de band deze avond helemaal goed met een zeer energiek optreden. Daarbij stond het nieuwe album centraal, maar er werden ook nummers van de albums ‘Beyond The 7th Wave’ (‘Lost Paradise’) en ‘Moods’ gespeeld. En natuurlijk ontbrak ook de aanstekelijke winterballad ‘When Snow’s Falling Down’ niet op de setlist. In het eerste deel van de toegift namen de ‘oudgedienden’ van de band, zanger Brian de Graeve en toetsenman Erik Laan (aan de speciaal hiervoor geplaatste vleugel) het publiek mee met twee akoestische songs. Het optreden werd door de volledige band afgesloten met het meeslepende ‘Web of Lies’. De band kreeg een verdiend luid applaus, en niet alleen van de grote schare trouwe fans die de band volgt.

 

 

Mangrove: progrock van hoog niveau
Na de pauze was het de beurt aan Mangrove, de band uit de omgeving van Apeldoorn. Mangrove speelt progressieve rock en grijpt daarbij terug op de symfonische rockmuziek van de jaren zeventig. De band bereikte een aantal jaren geleden hoogtepunten met het goed ontvangen album ‘Beyond Reality’ (2009), een groot aantal optredens in binnen- en buitenland en de DVD ‘The Show Beyond Reality’ (2012). Daarna werd het wat stil rond de band. In Lex Bekkernens heeft de band echter een nieuwe drummer én een creatieve songwriter gevonden. Ze werken hard aan nieuwe songs, waarvan deze avond het nummer ‘Reflexion’ werd gespeeld. Een mooie song, met inbreng van Lex, die doet verlangen naar een nieuw album. Dat zal waarschijnlijk snel verschijnen.

 

 

Maar deze avond stonden nog de ‘oude’ albums ‘Facing the Sunset’ en ‘Beyond Reality’ centraal en werd er ook nog een nummer van het album ‘Touch Wood’ gespeeld. De band liet het publiek horen dat ze dit materiaal tot in alle details beheersen. Met een sobere podiumpresentatie – de witte kleding was thuis gelaten – en volle concentratie op hun zo fraaie composities haalde de band een heel hoog niveau. Mangrove bewees daarmee nog altijd tot de top van de progrockscene van Nederland te behoren. Rond middernacht werd het optreden afgesloten met een daverend applaus.

Dankzij Mangrove en Silhouette kunnen we weer terugkijken op een mooie, lange avond melodieuze progrock.