Mijlpalen

Op vrijdag 13 oktober 2023 was de Oekraïense multi-instrumentalist Antony Kalugin (met zijn band) terug in Alphen/Parkvilla voor een vervolg op zijn succesvolle ‘Message Of Peace’-optreden van 23 september 2022.

Nu de oorlog in Oekraïne nog steeds voortduurt, blijven zijn boodschap en de culturele contacten met bevriende landen onverminderd relevant. In een goed gevuld theater, met vele fans en daarbij weer een groep Oekraïense gasten die (tijdelijk) in Alphen wonen, werd het weer een onvergetelijke avond met mooie muziek en een fijne sfeer.
Ook deze keer stond de Oekraïense hymne ‘Vilna’ weer op de setlist en dat leverde emotionele momenten op (waarbij ook de Oekraïense vlag in het publiek te zien was). Met twee sets van elk ruim een uur speelden Antony en zijn band met volle energie en overtuiging een mooie selectie songs uit zijn zeer rijke oeuvre.

 

 

Onbegrensde inspiratie
Antony Kalugin is bij prog/symfo-liefhebbers vooral bekend vanwege zijn prachtige, vooral instrumentale albums die hij zowel solo als onder de naam Karfagen uitbrengt. Maar hij maakt ook meer song-gerichte muziek met zijn band Sunchild. Verder werkt hij nog in andere samenwerkingsverbanden, zoals Hoggwash. Hij is niet alleen creatief, maar ook zeer productief, want met al zijn projecten bij elkaar bracht hij (op 42-jarige leeftijd) al meer dan vijftig zeer gevarieerde en gewaardeerde albums uit. (Zie de volledige discografie op www.progarchives.com.) En de lijst groeit elk jaar, want Antony lijkt over vrijwel onbegrensde inspiratie en energie te beschikken om zoveel moois te maken.

Live-cd Parkvilla
Heel recentelijk bracht hij de live-cd uit met opnamen van het concert in Parkvilla van 2022. Antony name even de tijd om deze cd ‘formeel’ te overhandigen aan Serious Music Alphen (SMA). Met name aan Steven Loos, de geluidstechnicus die de opname had verzorgd en Lenne Huisman, medeoprichter van SMA, die veel contact heeft met Antony, sinds hij bij het uitbreken van de oorlog contact met hem zocht.

 

 

Hele klus
Het was voor Antony weer een hele klus om van Polen naar Nederland te rijden voor één optreden, maar hij had het er graag voor over om weer in het sfeervolle Parktheater te kunnen spelen.
Hij was niet in staat om alle benodigde instrumenten (drumkit) en apparatuur (versterkers) mee te nemen in zijn auto, maar met hulp van Arne van Os van den Abeelen (mr. Bowler Music Agency) en Frank Koelewijn (beheerder SMA-website) werden alle benodigdheden toch bijeengebracht.
Behalve Antony (toetsen, zang) bestond de band weer uit Anton Barsukov (gitaar), Kostiantyn Shepelenko (drums), Vladyslav Karbovskyi (bas) en Mariya Panasenko (zang). Antony’s vrouw Olga Rostovskaya (zang) was dit keer afwezig vanwege de zorg voor hun zoontje.

 

 

Een dag zonder regen
De setlijst (zie hieronder) bestond voor ongeveer voor de helft uit songs die ook vorig jaar op de setlist stonden. De band speelde dus ook een groot aantal nieuwe songs. De symfonische muziek van Karfagen (met veel accent op toetsen) en de ‘cross-over’ progrock-songs van Sunchild en Hoggwash (met meer zang) vormden weer een fraai geheel. Het gaat te ver om elke song hier te beschrijven, maar de toegift (‘A Day Without Rain’) is toch wel bijzonder om even te noemen. Dit nummer stamt uit 2013, maar beschrijft de huidige situatie van de inwoners van Oekraïne heel treffend. Een deel van de tekst:

We’re desperately hiding in our shelters,
Dim the lights in the cold of the shade,
And as a days flash past, we drift into the lie
We dream all alone for that point of no return, 

Oh the desert wind will blow,
Sails of pain will rise and grow,
History is nailed with fear,
Destination always unclear 

It will be a day without guns
It will be a day without pain
It will be a day without sorrow

And when arrives that gunshot day,
You’ll close your fevered eyes and pray
Dissembler’s smile, Joker’s trial
Will fade away

It will be a day without rain
It will be a day without crashes
It will be a day without shame
It will be a day of million voices
This day will come,
For sure will come this day!

 

 

Een passender slot van dit bijzondere optreden was niet denkbaar. De band kreeg een staande ovatie van het publiek dat Antony en zijn band leden in dank aanvaardden. In de foyer was het na afloop heel druk aan de tafel met de albums en t-shirts en werd al weer volop gevraagd om een volgend optreden in 2024. Waarbij iedereen hoopt (en bidt) dat de omstandigheden in Oekraïne dan veel beter mogen zijn!

De setlijst
Hieronder de setlijst van de avond, met tussen haakjes het album waarop de song te vinden is (indien van toepassing).

Set 1
1 Ray of Light – Dmaj intro (The Space Between Us | Karfagen 2007)
2 Magician’s Theater/ symphonic outro (Magician’s Theater | Karfagen 2014)
3 Shapeshifter (Chameleon Shapeshifter | Kalugin 2021)
4 Synesthesia (Synesthesia | Sunchild 2015)
5 Day of Destiny (main song) (The Wrap | Sunchild 2010)
6 Land of Chameleons  (new song!)
7 Another Friday Night
(The Last Horizon | Hoggwash 2007)
8 Let the Lady Smile (Spellbound | Hoggwash 2013)
9 The Invisible Line (The Invisible Line | Sunchild 2009)
Set 2
10 Out of Darkness (The Last Horizon | Hoggwash 2007)
11 Father (Messages from Afar – The Division and Illusion of Time | Sunchild 2018)
12 Organ Intro/ Ode to a New Life (Solitary Sandpiper Journey | Karfagen 2010)
13 Close to Heaven (Continium | Karfagen 2006)
14 Northern Skies  (single) (Exotic Creatures and a Stolen Dream | Sunchild 2023)
15 Shall We Run (Isolation | Sunchild 2012)
16 Rain Drops (The Invisible Line | Sunchild 2009)
17 The Reason Why (Synesthesia | Sunchild 2015)
18 Vilna (Ukraine hymn)
Toegift
19 A Day Without Rain (The Wrap |Sunchild 2010)